Grčka upozorava na mogući val migranata na granici s Turskom

Migranti, Grčka, Turska
U martu je Turska otvorila granicu prema Grčkoj nakon čega su na nju došle hiljade migranata (EPA)

Grčka je pojačala snage na granici s Turskom i upozorila da bi Ankara, s kojom je u zategnutim odnosima zbog rezervi energenata u u istočnom Sredozemlju, mogla iskoristiti migrante da stvori pritisak na Evropsku uniju.

Zamjenik grčkog ministra za migracije Giorgos Koumoutsakos upozorio je da bi Ankara mogla iskoristiti migrante kako bi izvršila pritisak na EU da ne uvodi sankcije Turskoj zbog spora s Grčkom u vezi rezervi plina za koje Atena smatra da se nalaze u njenom isključivom ekonomskom pojasu, tvrdi Hina, pozivajući se na dpa.

“Mi smo spremni i odgovorit ćemo kao u martu”, rekao je Koumoutsakos novinskoj agenciji Skai.

U martu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio da je turska granica prema Grčkoj otvorena nakon čega su na nju došle hiljade migranata u namjeri da preko Grčke uđu u Evropsku uniju.

Grčka je tada razmjestila dodatne snage sigurnosti kako bi spriječila migrante da prijeđu granicu.

Spor oko rezervi prirodnog plina

EU-ova agencija za nadzor granica Frontex također je na grčko-turskoj granici.

Turska i Grčka, obje članice NATO-a, spore se u vezi rezervi prirodnog plina u istočnom Sredozemlju, otkako je Turska u to područje 10. avgusta poslala brod za seizmička istraživanja u pratnji ratnih brodova.

EU je u niz navrata kritizirao Tursku zbog istraživanja nalazišta plina blizu grčkih otoka Kasteloriza, Rodosa i Krete.

Očekuje se da će čelnici EU-a na samitu 24. i 25. septembra odlučivati o uvođenju sankcija Turskoj.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel razgovarao je telefonski u nedjelju s Erdoganom, rekao je jedan dužnosnik EU-a.

Michel je istaknuo važnost deeskalacije napetosti na istočnom Sredozemju i pozvao Ankaru da se „suzdrži od aktivnosti koje potiču napetosti“, dodao je evropski izvor.

Izvor: Agencije