Erdogan: Istočno Sredozemlje je ispit iskrenosti EU-a

EU je u niz navrata kritizirao Tursku zbog istraživanja nalazišta plina blizu grčkih otoka (EPA)

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je predsjedniku Evropskg viijeća Charlesu Michelu da će stajalište koje će Evropska unija zauzeti u sporu Grčke i Turske u istočnom Sredozmelju biti ispit njene iskrenosti i pozvao je da bude nepristrana, prenosi Hina.

Turska i Grčka su u sporu u vezi rezervi prirodnog plina u podmorju istočnog Sredozemlja i suvereniteta u tim morima.

Provokativni komentari i koraci evropskih političara neće pomoći u postizanju rješenja, rekao je Erdogan Michelu, kako je prenio njegov ured.

“Predsjednik Erdogan je rekao da će stav EU-a u istočnom Sredozemlju biti ispit iskrenosti iz perspektive međunarodnog prava i regionalnog mira”, kaže se u saopćenju ureda turskog predsjednika. 

Ublažavanje napetosti

“Predsjednik Erdogan je pozvao institucije EU-a i države članice da se ponašaju odgovorno i ostanu pravedne, nepristrane i objektivne spram svih regionalnih pitanja, posebice istočnog Sredozemlja”, dodaje se u saopćenju.

Michel je u petak rekao da će čelnici EU-a na sastanku 24-25. septembra odlučiti o pristupu “mrkvom i batinom” spram Turske i predlažio multilateralnu konferenciju sa ciljem ublažavanja napetosti u istočnom Mediteranu..

EU je u niz navrata kritizirao Tursku zbog istraživanja nalazišta plina blizu grčkih otoka Kasteloriza, Rodosa i Krete.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel razgovarao je telefonski u nedjelju s Erdoganom, rekao je jedan dužnosnik EU-a.

Istraživanje plina

Michel je istaknuo važnost deeskalacije napetosti na istočnom Sredozemju i pozvao Ankaru da se “suzdrži od aktivnosti koje potiču napetosti”, dodao je evropski izvor.

Turska je u augustu poslala svoj istraživački brod Oruc Reis, u pratnji vojnih brodova, u sporne vode između Cipra i grčkih otoka Kastellorize i Krete. 

Produžila je svoju misiju istraživanja plina treći put u mjesec dana i trebala bi potrajati do 12. septembra.

Izvor: Agencije