Palestina: Prekid odnosa sa zemljama koje otvore ambasade u Jerusalemu

Srbija je prije nekoliko dana najavila izmještanje svoje ambasade u Jerusalem, dok će Kosovo u tom gradu otvoriti svoju (Arhiva)

Palestinske vlasti saopćile su da će prekinuti odnose sa svim državama koje budu otvarale ambasade u Jerusalemu ili ih premještali iz Tel Aviva u Jerusalem.

Generalni sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saib Ureykat na Twitteru je objavio to upozorenje, ali nije naveo imena Srbije koja je najavila premještanje svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem i Kosova koje je najavilo priznavanje Izraela i otvaranje ambasade u Jerusalemu.

Poštivanje međunarodnog prava

„Pozivamo sve države da poštuju međunarodno pravo. Kršenje međunarodnog prava nije pokazatelj moći, već slabosti“, poručio je Ureykat.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je u petak izjavio da će Srbija preseliti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, a kamere su u Bijeloj kući zabilježile iznenađenje na licu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u trenucima kada je čuo tu informaciju, tvrdi Anadolija.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pak saopćio da će Kosovo priznati Izrael i otvoriti ambasadu u Jerusalemu.

Izvor: Agencije