Merkel ne isključuje zaustavljanje Sjevernog toka II zbog trovanja Navalnog

Kancelarka po ovom pitanju "tijesno sarađuje" s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom, koji također nije isključio mogućnost uvođenja sankcija protiv Rusije, saopćeno je u ponedjeljak (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ne isključuje zaustavljanje gradnje plinovoda Sjeverni tok II kao reakciju na moguću upletenost službene Moskve u trovanje ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog, saopćeno je u ponedjeljak.

“Njemačka kancelarka smatra da bi bilo pogrešno nešto isključivati kao opciju”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na redovitoj vladinoj konferenciji za medije odgovarajući na pitanje razmišlja li Angela Merkel o ukidanju projekta Sjeverni tok II kao moguće sankcije Rusiji zbog navodne upletenosti u trovanje opozicionog političara Navalnog, prenijela je Hina.

Seibert je rekao kako kancelarka po ovom pitanju “tijesno sarađuje” s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom.

Maas je jučer, kao jednu od mogućih sankcija u slučaju da se dokaže umiješanost službene Moskve u trovanje Navalnog, također spomenuo i zaustavljanje projekta Sjeverni tok II, kojem je većinski vlasnik ruska državna naftna kompanija Gazprom.

“Ja se nadam da nas Rusi neće prisiliti da promijenimo naše stajalište prema plinovodu Sjeverni tok II”, rekao je Maas.

Prerano govoriti o sankcijama

Seibert je danas naglasio kako je prerano govoriti o sankcijama Rusiji.

“Trenutno se o ovoj temi i zajedničkoj reakciji raspravlja na nivou EU-a”, rekao je Seibert i dodao kako je “sada red na Rusiji” da razjasni svoju eventualnu ulogu u slučaju trovanja Navalnog.

Otkako je njemačka kancelarka Angela Merkel prošle srijede objavila kako je nedvosmisleno dokazano da je opoziconi političar Navalni otrovan bojnim otrovom novičok, u javnosti su se pokrenule špekulacije oko mogućih novih sankcija Rusiji te je pritom najčešće spominjan projekt u kojem zajednički sudjeluju Rusija te nekoliko zemalja EU-a, među kojima je i Njemačka.

Za zaustavljanje gradnje plinovoda, koji je 96 posto dovršen i kojim bi plin trebao proteći početkom sljedeće godine, najviše se založio predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Norbert Roetgen.

Projekt Sjeverni tok II je sporan jer protječe od Rusije i s kopnom se spaja na sjeveroistoku Njemačke zaobilazeći baltičke članice EU-a te Poljsku.

Protiv zaustavljanja projekta je manji partner Merkelinog CDU-a u saveznoj vladi, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), koja je na vlasti u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Prednje Pomorje, gdje Sjeverni tok II ulazi u Njemačku.

Izvor: Agencije