El Chapo se žalio na kaznu doživotnog zatvora

Zahtijeva se i da sud odredi drugog sudiju koji će razmotriti žalbu i ispitati optužbe (EPA)

Meksički narkobos Joaquin Guzman (63), poznatiji kao El Chapo podnio je žalbu na doživotnu kaznu koja mu je izrečena prije godinu, tvrdeći kako je suđenje bilo nepravedno.

U žalbi podnesenoj Apelacionom sudu u New Yorku tvrdi se kako je sudija donio odluke kojima je poroti omogućilo slušanje pogrešnih dokaze na suđenju Guzmanu, tvrdi Hina, pozivajući se na AP.

U žalbi se navodi i kako je jedan od Guzmanovih advokata imao sukob interesa, da su porotnici kršili naredbu da ne čitaju vijesti i objave na društvenim mrežama o El Chapu i suđenju, kao i da su njegova prava na četvrti, peti i šesti amandman povrijeđena korištenjem samice i drugih pretjeranih sigurnosnih postupaka koji su predstavljali “kažnjavanje bez suđenja”.

Zahtijeva se i da sud odredi drugog sudiju koji će razmotriti žalbu i ispitati optužbe da je vlada nepravilno vodila slučaj.

Zarobili ga meksički marinci

Bivši čelnik moćnog meksičkog kartela Sinaloa osuđen je 2019. godine na doživotni zatvor plus 30 godina dodatne zatvorske kazne, a naloženo mu je i platiti 12,6 milijardi dolara naknade.

El Chapo je osuđen za zločine koji se protežu na četvrt stoljeća, uključujući trgovinu stotinama tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, kao i za sudjelovanje u više krvavih zavjera kao jedan od vođa zloglasnog narko kartela.

Smatran je najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a kartel Sinalou vodio je s Ismaelom Zambadom zvanim El Mayo od 1989. do 2014.

Dva puta je bježao iz zatvora u Meksiku, prvi put 2001. iz zatvora Puente Grande u Jaliscu skrivajući se u kolicima za rublje, a drugi put 2015. godine iz zatvora u gradu Altaplano pobjegavši kroz tunel dug kilometar.

Meksički marinci zarobili su Guzmana šest mjeseci kasnije, u januaru 2016., a izručen je SAD-u 2017. godine.

Izvor: Agencije