Cohen: Trump je iz pohlepe i mržnje prema Hillary tražio Putinovu pomoć

Michael Cohen
Donald Trump i Vladimir Putin bili su ujedinjeni u mržnji prema Hillary Clinton, tvrdi Cohen (EPA)

Pohlepa, a ne izdaja, bila je razlog zašto je Donald Trump tražio pomoć od Vladimira Putina uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, napisao je u novoj knjizi Trumpov bivši advokat Michael Cohen. 

Trump je želio izgraditi neboder od 120 spratova na moskovskom Crvenom trgu, u kojem bi na trideset spratova bio smješten hotel s pet zvjezdica i spa centar po zamislima Ivanke Trump, piše Washington Post pozivajući se na Cohenovu knjigu, prenosi Hina.

Trump je namjeravao dati stambeni prostor na vrhu zgrade ruskom predsjedniku Putinu besplatno „kako bi mu se dodvorio“, piše Cohen, advokat koji je sređivao stvari za Trumpa. 

„Cijela priča o patriotizmu i izdaji postala je nebitna u njegovoj glavi“, piše Cohen.

„Trump je koristio kampanju da zaradi novac: pa naravno da jest.“

Podržala masovne proteste protiv Putina

Trump i Putin bili su ujedinjeni u mržnji prema Hillary Clinton, tvrdi Cohen i kaže da je Putin bio ljutit na Clinton zbog toga što je podržala masovne proteste protiv njega 2011. godine. 

„Ono što izgleda kao tajni sporazum zapravo je samo saglasnost u tome da se na bilo koji način našteti Hillary Clinton, uključujući i miješanjem u američke izbore – što Trumpu nije uzrokovalo nimalo nelagode”, piše Cohen. 

Cohenova knjiga, „Nelojalan: Memoar“ bit će objavljena u utorak. 

U izjavi za Washington Post, glasnogovornica Bijele kuće, Kayleigh McEnany, napala je Cohenov kredibilitet.

„Michael Cohen je osramoćeni prevarant i advokat izbačen iz komore, koji je lagao Kongresu. Izgubio je sav kredibilitet i nije čudno to što u svom posljednjem pokušaju nastoji profitirati od laži“, rekla je. 

Izvor: Agencije