Turska poručila Srbiji: Izmještanje ambasade u Jerusalem kršenje međunarodnog prava

Jeruzalem, Jerusalem
Izraelsku aneksiju Jerusalema odbacuju međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije, podsjećaju iz Ankare (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske izrazilo je zabrinutost zbog odluke Srbije da ambasadu u Izraelu izmjesti u Jerusalem.

„Duboko smo zabrinuti odlukom Srbije da ambasadu u Izraelu izmjesti u Jerusalem“, navodi se u saopćenju, prenijela je Anadolija.

Rečeno je i kako izraelsku aneksiju Jerusalema odbacuju međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi (UN).

Navedeno je i kako je više puta kroz rezolucije UN-a naglašeno da se palestinsko pitanje može riješiti jedino kroz nezavisnu i suverenu državu Palestinu s granicama iz 1967. godine te Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Koraci koji otežavaju dogovor

„Dok je stanje ovako, izmještanje ambasade bilo koje zemlje u Izraelu u Jerusalem predstavljat će jasno kršenje međunarodnog prava“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju je upućen poziv svim zemljama da se pridržavaju usvojenih rezolucija UN-a, poštuju historijski i pravni status Jerusalema te izbjegavaju korake koji će otežati postizanje rješenja izraelsko-palestinskog konflikta.

Američki predsjednik Donald Trump jučer je saopćio da će Kosovo normalizirati odnose s Izraelom, a da će Srbija izmjestiti ambasadu u Jerusalem.

Izvor: Agencije


Povezane

Je li moguće da ih je Trump natjerao da potpišu izraelsko-palestinski mirovni sporazum, umjesto ‘povijesnog’ balkanskog, pita se autor.

opinion by Dragan Bursać
Published On 05 Sep 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO