Indijski i kineski ministri odbrane: Sastanak zbog napetosti na granici

Indijski ministar je objavio da je sastanak trajao nešto više od dva sata, ne otkrivajući više detalja (twitter/rajnathsingh)

Ministri odbrane Indije i Kine sastali su se u Moskvi pokušavajući da riješe narasle tenzije duž njihove sporne granice u istočnom regionu Ladak, gdje je u sukobu u junu poginulo 20 indijskih vojnika.

Nijedna strana nije iznijela detalje jučerašnjeg sastanka indijskog Rajnatha Singha i kineskog generala Wei Fenghea, prenosi Beta.

To je bio prvi sastanak koji je održan na najvišem političkom nivou otkako su izbile tenzije prije nekoliko mjeseci u vezi sa spornom granicom.

Ministri su se sastali na marginama skupa šefova odbrane Šangajske organizacije za saradnju. Tijelo čine Kina, Indija, Pakistan, Rusija, Kazahstan, Krgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

“Mir i sigurnost u regionu zahtijevaju klimu povjerenja, nenapadanja, mirnog rješavanja razlika i poštovanja međunarodnog prava”, rekao je Singh na sastanku.

Sporna granica od 3.500 kilometara

Wei je rekao Singhu da bi strane trebale da smire situaciju i “održe mir i spokoj”, objavilo je kinesko Ministarstvo odbrane na svojoj web stranici. Međutim, rečeno je da odgovornost za napetost “u potpunosti leži na Indiji”.

“Ne može se izgubiti ni centimetar kineske teritorije”, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva odbrane.

Indijski ministar je poslije susreta sa kineskim ministrom na Twitteru objavio da je sastanak trajao nešto više od dva sata, ne otkrivajući više detalja.

Sporna granica od 3.500 kilometara između dvije najmnogoljudnije države svijeta proteže se od regiona Ladak na sjeveru do indijske države Sikim.

Obje strane optužuju drugu za provokativno ponašanje, uključujući prelazak na teritoriju druge ove sedmice, i obje su obećale da će zaštititi svoj teritorijalni integritet.

Izbor: Agencije