EU će koristiti pristup ‘mrkve i batine’ prema Turskoj

Između Kipra i Grčke, s jedne strane, i Turske tinja sukob zbog nafte i plina (Reuters)

Na sastanku 24. i 25. septembra čelnici Evropske unije odlučit će se za primjenu pristupa “mrkve i batine” prema Turskoj, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji predlaže i multilateralnu konferenciju s ciljem ublažavanja napetosti u istočnom Mediteranu.

Michel je to rekao u izjavi novinarima Reutersa i još pet novinskih agencija u trenutku dok između članica EU-a Kipra i Grčke, s jedne strane, i Turske, koja je članica NATO-a, tinja sukob zbog nafte i plina, prenosi Hina.

EU je Ankari zbog toga već nametnuo blage sankcije, a 27 članica EU-a tim će se pitanjem uskoro ponovno baviti te potvrditi svoju podršku Grčkoj i Kipru, rekao je Michel.

“Primjenjujući pristup mrkve i batine, u svojoj vanjskoj politici pronaći ćemo sredstva koja ćemo upotrijebiti da bismo poboljšali odnose, ali i ona kojima ćemo reagirati, ne bude li nas se respektiralo”, rekao je Michel.

Međunarodna konferencija

Predsjednik Evropskoga vijeća, koji bi prije samita trebao posjetiti Grčku, Kipar i Maltu, predlaže i međunarodnu konferenciju o istočnom Mediteranu.

“To bi mogao biti najbolji način za smirivanje napetosti u regiji i pronalaženje puteva dijaloga”, rekao je dodavši da je tu ideju već natuknuo Atini i Ankari. “Ono što se događa, što se događalo proteklih nekoliko sedmica, ne može se nastaviti.”

Michel je rekao da bi se na tom skupu moglo raspravljati o pitanju morskih granica u istočnom Mediteranu, energetici, sigurnosti i migracijama.

Izvor: Agencije