Trump: Historijski sporazum, Vučić i Hoti su hrabri lideri

Radujem se daljnjoj saradnji i mogu reći da ću u bliskoj budućnosti posjetiti Srbiju i Kosovo, rekao je Donald Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je današnje potpisivanje ekonomskih sporazuma između Srbije i Kosova u Washingtonu historijskim i najavio posjetu Srbiji i Kosovu.

Trump je, pred ceremoniju potpisivanja sporazuma, rekao da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti veoma hrabri lideri koji su u Washington došli da finaliziraju dogovor o tome kako da učine Balkan „nevjerovatnim regionom“.

Oni su ovim sporazumom učinili svijet sigurnijim, naglasio je on.

„Ponosni smo na ova dva hrabra lidera i sporazum. Radujem se daljnjoj saradnji i mogu reći da ću u bliskoj budućnosti posjetiti Srbiju i Kosovo“, najavio je Trump.

‘Veliki prodor je postignut’

On je prenio da su se Srbija i Kosovo obavezale na normalizaciju ekonomskih odnosa.

Ukazao je da se radi dugo na rješavanju ovog konflikta, više decenija, a da je njegova administracija predložila novi način pristupa u cilju da se problemi prebrode.

„Veliki prodor je postignut, za koji niko nije mislio da će se dogoditi“, konstatovao je Trump.

Ukazao je da u SAD živi mnogo ljudi iz Srbije i sa Kosova, koji vole svoje zemlje i da je i zbog njih dobro da je postignut sporazum.

Prenio je da su Izrael i Kosovo dogovorili uspostavljanje diplomatskih odnosa, a da je Srbija obećala otvaranja kancelarije Privredne komore ovog mjeseca u Jerusalemu, kao i izmještanje ambasade u taj grad u julu.

Izvor: Agencije