Pfizer očekuje vakcinu pred američke izbore

Iz kompanije tvrde da su do sada regrutirali 23.000 pacijenata i da ih prikupljaju brže nego što su planirali (EPA)

Američka farmaceutska kompanija Pfizer trebala bi u oktobru znati djeluje li njena vakcina na korona virus, otkrio je njen čelnik Albert Bourla, a time se otvara mogućnost da ono postane tema političkih kampanja uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 3. novembra.

Pfizer će odmah prijaviti vakcinu za odobrenje pokaže li se da je djelotvorna i sigurna, rekao je on na online susretu u organizaciji Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA), prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pfizer cjepivo razvija s njemačkom kompanijom BioNTech.

Utrka u razvoju vakcine s kompanijama Moderna, AstraZeneca Plc, Johnson & Johnson, Sanofi i ruskim i kineskim kompanijama događa se uoči američkih predsjedničkih izbora, na kojima Donald Trump traži novi mandat u Bijeloj kući, pa je izdvojio milijarde federalnih dolara za njihov razvoj.

Boles COVID-19 je u SAD-u odnijela više od 180.000 hiljada života, pa Trump do dana izbora želi zabilježiti pobjedu na području pronalaska vakcine.

Zabrinutost zbog politizacije nauke

“Prema našim kalkulacijama, to bi se trebalo dogoditi u oktobru”, kazao je i dodao da je Pfizer za sada regrutirao 23.000 pacijenata i da ih prikupljaju brže nego što su planirali.

Rivalska kompanija Merck također je potvrdila da će uskoro krenuti s testiranjem jedne vakcine na ljudima, a druge kasnije ove godine.

I Merck i Pfizer tvrde da će tražiti odobrenje vakcine tek kad se pokaže sigurnost i djelotvornost kod velikog broja ljudi.

U svijetu vlada zabrinutost da bi politizacija nauke mogla rezultirati preuranjeno odobrenim vakcinama radi političkih dobitaka. 

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany u četvrtak je rekla da ne postoji politički pritisak na američku regulatornu agenciju za lijekove (FDA) da brzo odobri vakcina.

“Niko ne vrši pritisak na FDA da bilo šta učini”, ustvrdila je McEnany.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO