NATO: Hitan sastanak u vezi s trovanjem Navalnog

Njemačka vlada je saopćila da ima 'neoborive dokaze' da je Aleksej Navalni otrovan 'Novičokom' (EPA)

NATO je najavio da će u petak održati specijalan sastanak u vezi s trovanjem ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Sjevernoatlansko vijeće sastat će se u 12:30 sati po briselskom vremenu, nakon čega će se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obratiti novinarima, prenosi Tanjug.

Na sastanku će biti razgovarano o trovanju ruskog opozicionog lidera otrovom “Novičok”, koje su potvrdili ljekari u Berlinu.

Nervni otrov “Novičok” upotrijebljen i protiv bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u engleskom gradu Salisbury dvije godine ranije.

Taj slučaj, koji predstavlja prvu ofanzivnu upotrebu hemijskog oružja u Evropi od Drugog svjetskog rata, podstakao je NATO da protjera sedam ruskih diplomata u znak odmazde.

Rusija odbacuje optužbe

Trovanje Navalnija, posljednji u nizu pokušaja ubistva kritičara Kremlja, izazvalo je međunarodno negodovanje i podstaklo zahtjeve za kaznene mjere protiv Moskve.

Evropska unija je u petak saopćila da očekuje da će Rusija, bez obzira na ranije probleme oko sličnih slučajeva, provesti temeljnu istragu na osnovu novih nalaza koji ukazuju da je opozicioni lider otrovan hemijskim agensom.

Kremlj odbacuje optužbe da je odgovoran za trovanje Navalnog, ističući da nema nikakvog osnova da zbog tog slučaja Rusiji budu uvedene sankcije.

Njemačka vlada je saopćila da ima “neoborive dokaze” da je Navalni otrovan “Novičokom”, nervnim agensom za koji se vjeruje da se proizvodi u Rusjii.

Izvor: Agencije