Mitsotakis: Kraj provokacija, početak razgovora

Kraj provokacija, početak razgovora, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis (EPA)
Kraj provokacija, početak razgovora, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis (EPA)

Grčka kaže da je spremna pokrenuti dijalog s Turskom nakon sedmica napetosti zbog rezervi prirodnog plina na Sredozemlju i pomorskih granica, ali tek kad Ankara prestane provocirati. 

Članice NATO-a i susjedne zemlje zaoštrile su retoriku jedna prema drugoj jer obje polažu pravo na bušenje plina u istom dijelu istočnog Sredozemlja, navodi dpa

Turska je poslala istraživačke brodove u sporne vode, a evropski saveznici otpremaju brodove u regiju u znak podrške Grčkoj. I Ankara i Atena izvode manevre fregatama i borbenim avionima, prenijela je Hina. 

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da se njegovi zahtjevi mogu lako sažeti. “Kraj provokacija, početak razgovora”, rekao je grčki premijer. 

Njemačka je pokušala pregovarati o primirju u četvrtak navečer na videokonferenciji njemačke kancelarke Angele Merkel i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. 

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je u petak da se već vode tehnički razgovori Grčke i Turske o sprječavanju eskalacije vojnih napetosti.

“To su tehnički razgovori, a ne pregovori o glavnim sporovima između Grčke i Turske”, rekao je Stoltenberg i dodao da nije postignut dogovor o potencijalnom mehanizmu koji bi umanjio izglede za “incidentima i nesrećama” na istočnom Sredozemlju.

Ankara je podržala inicijativu Stoltenberga 

Atena je ranije demantirala takve rasprave, a izvori iz ministarstva vanjskih poslova naveli su da Grčka želi da Turska prvo povuče svoje brodove iz, kako tvrde, isključivo grčke ekonomske zone.

Ankara je podržala inicijativu Stoltenberga i pozvala Atenu da slijedi njihov primjer.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu rekao je u petak da je “Grčka još jednom pokazala da nije za dijalog” i optužio Atenu da je “lagala” o posredničkoj ulozi NATO-a. 

Rekao je da se Stoltenberg konzultirao s obje države koje su pristale na tehničke razgovore. 

U međuvremenu je Mitsotakis rekao da se ne brine zbog ranijih izjava Erdogana i da ga jedino zanima je li Turska voljna razgovarati.

Turska je u avgustu poslala svoj istraživački brod Oruc Reis, u pratnji vojnih brodova, u vode između Cipra i grčkih otoka Kastellorize i Krete, čemu se Grčka usprotivila

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da je predložio Turskoj i drugim partnerima održavanje multilateralne konferencije kako bi se smanjile napetosti.

Michel će otputovati u Cipar, Grčku i Maltu uoči evropskog samita koji je na rasporedu od 24. do 25. septembra. Očekuje se da će središnja tema biti situacija na istočnom Sredozemlju.

“Ne prihvaćamo jednostrano ponašanje koje nije u skladu s međunarodnim pravom Turske”, rekao je Michel u intervjuu. “Zalažem se za metodu mrkve i štapa”, dodao je. 

Turska je u avgustu poslala svoj istraživački brod Oruc Reis, u pratnji vojnih brodova, u vode između Cipra i grčkih otoka Kastellorize i Krete. 

Produžila je svoju misiju istraživanja plina treći put u mjesec dana i trebala bi potrajati do 12. septembra.

Turski predsjednik ranije je izjavio da Turska ne pretenduje ni na čiji teritorij, suverenitet i interes, ali je dodao da neće dozvoliti uzurpaciju ni onoga što pripada njegovoj zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO