Mitsotakis: Kraj provokacija, početak razgovora

Kraj provokacija, početak razgovora, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis (EPA)

Grčka kaže da je spremna pokrenuti dijalog s Turskom nakon sedmica napetosti zbog rezervi prirodnog plina na Sredozemlju i pomorskih granica, ali tek kad Ankara prestane provocirati. 

Članice NATO-a i susjedne zemlje zaoštrile su retoriku jedna prema drugoj jer obje polažu pravo na bušenje plina u istom dijelu istočnog Sredozemlja, navodi dpa

Turska je poslala istraživačke brodove u sporne vode, a evropski saveznici otpremaju brodove u regiju u znak podrške Grčkoj. I Ankara i Atena izvode manevre fregatama i borbenim avionima, prenijela je Hina. 

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da se njegovi zahtjevi mogu lako sažeti. “Kraj provokacija, početak razgovora”, rekao je grčki premijer. 

Njemačka je pokušala pregovarati o primirju u četvrtak navečer na videokonferenciji njemačke kancelarke Angele Merkel i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. 

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je u petak da se već vode tehnički razgovori Grčke i Turske o sprječavanju eskalacije vojnih napetosti.

“To su tehnički razgovori, a ne pregovori o glavnim sporovima između Grčke i Turske”, rekao je Stoltenberg i dodao da nije postignut dogovor o potencijalnom mehanizmu koji bi umanjio izglede za “incidentima i nesrećama” na istočnom Sredozemlju.

Ankara je podržala inicijativu Stoltenberga 

Atena je ranije demantirala takve rasprave, a izvori iz ministarstva vanjskih poslova naveli su da Grčka želi da Turska prvo povuče svoje brodove iz, kako tvrde, isključivo grčke ekonomske zone.

Ankara je podržala inicijativu Stoltenberga i pozvala Atenu da slijedi njihov primjer.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu rekao je u petak da je “Grčka još jednom pokazala da nije za dijalog” i optužio Atenu da je “lagala” o posredničkoj ulozi NATO-a. 

Rekao je da se Stoltenberg konzultirao s obje države koje su pristale na tehničke razgovore. 

U međuvremenu je Mitsotakis rekao da se ne brine zbog ranijih izjava Erdogana i da ga jedino zanima je li Turska voljna razgovarati.

Turska je u avgustu poslala svoj istraživački brod Oruc Reis, u pratnji vojnih brodova, u vode između Cipra i grčkih otoka Kastellorize i Krete, čemu se Grčka usprotivila

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da je predložio Turskoj i drugim partnerima održavanje multilateralne konferencije kako bi se smanjile napetosti.

Michel će otputovati u Cipar, Grčku i Maltu uoči evropskog samita koji je na rasporedu od 24. do 25. septembra. Očekuje se da će središnja tema biti situacija na istočnom Sredozemlju.

“Ne prihvaćamo jednostrano ponašanje koje nije u skladu s međunarodnim pravom Turske”, rekao je Michel u intervjuu. “Zalažem se za metodu mrkve i štapa”, dodao je. 

Turska je u avgustu poslala svoj istraživački brod Oruc Reis, u pratnji vojnih brodova, u vode između Cipra i grčkih otoka Kastellorize i Krete. 

Produžila je svoju misiju istraživanja plina treći put u mjesec dana i trebala bi potrajati do 12. septembra.

Turski predsjednik ranije je izjavio da Turska ne pretenduje ni na čiji teritorij, suverenitet i interes, ali je dodao da neće dozvoliti uzurpaciju ni onoga što pripada njegovoj zemlji.

Izvor: Agencije