Ispitivanje: Ruska vakcina izazvala stvaranje antitijela

Prvi rezultati masovnog ispitivanja ruske vakcine, koje je počelo prošle sedmice, očekuju se u oktobru ili novembru (EPA)

Ruska vakcina protiv COVID-a 19, Sputnjik-V, izazvala je stvaranje antitijela kod svih sudionika ranih faza kliničkih ispitivanja, pokazali su rezultati ispitivanja, objavljeni u petak u medicinskom magazinu The Lancet, što je Moskva pozdravila.

Rezultati dva ispitivanja, provedena u junu i julu ove godine na ukupno 76 sudionika, pokazali su da su svi razvili antitijela na novi korona virus i da nisu imali ozbiljnih nuspojava, navodi list, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusija je registrovala vakcinu u dvije faze za domaću upotrabu u avgustu, prva na svijetu, i to prije objave bilo kakvih podataka o njoj i prije početka masovnog ispitivanja.

„Dva ispitivanja u trajanju od 42 dana, koja su svako obuhvatila 38 zdravih odraslih ispitanika, nisu pokazala nikakve ozbiljne štetne posljedice među sudionicima i potvrdila su da su kandidati za cjepiva izazvali stvaranje antitijela“, navodi The Lancet.

„Velika, dugotrajna ispitivanja uključujući usporedbu s placebo grupom, i daljnje praćenje potrebni su kako bi se utvrdila dugoročna sigurnost i učinkovitost cjepiva za sprječavanje zaraze COVID-om 19”, dodaje se u članku.

Moskva pozdravila rezultate 

„Ovim odgovaramo na sva pitanja Zapada koja su uredno postavljena u zadnje tri sedmice, iskreno, s očitim ciljem bacanja mrlje na rusku vakcinu ”, rekao je Kiril Dmitrijev, direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja, državnog investicijskog fonda koji je finansirao razvoj vakcine.

„Sada ćemo mi početi postavljati pitanja o nekim vakcinama sa Zapada.“

Prvi rezultati masovnog ispitivanja ruske vakcine, koje je počelo prošle sedmice, očekuju se u oktobru ili novembru.

Obuhvatit će 40.000 ljudi, a već se javilo 3.000.

Komentirajući rezultate prvih ispitivanja, glavni autor članka Naor Bar-Zeev, iz Međunarodnog centra za pristup vakcinama pri Bloombergovoj školi za javno zdravlje na Univerzitetu Johns Hopkins, rekao je da su ispitivanja „ohrabrujuća, ali malena“.

Bar-Zeev je istaknuo da „još nije dokazana klinička učinkovitost nijedne vakcine protiv COVID-a 19”.

Izvor: Agencije