Obamina administracija znala za manipulacije Hillary Clinton

John Ratcliffe je obavijestio Senatski komitet za pravosuđe da je prethodna administracija pribavila ruske obavještajne podatke u julu 2016 (EPA)

Podaci ureda za obavještajne poslove američke vlade pokazuju da je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame znala da bivša demokratska kandidatkinja za predsjednika Hillary Clinton pokušava republikanca Donalda Trumpa povezati s Rusijom i tako skrenuti pažnju javnosti sa skandala u vezi spornih e-mailova uoči predsjedničkih izbora 2016. godine.

Direktor ureda John Ratcliffe pismeno je u utorak obavijestio Senatski komitet za pravosuđe da je prethodna administracija pribavila ruske obavještajne podatke u julu 2016. godine s optužbama protiv Hillary Clinton, prenosi Tanjug, pozivajući se na Fox News.

Upozorio je da obavještajna zajednica “ne zna koliko su tačni ovi navodi, niti u kojoj mjeri analiza ruske obavještajne službe može odražavati pretjerivanje ili izmišljotinu”.

Ratcliffeovo pismo ne nudi detalje o obavještajnim podacima, ali otkriva da rukom napisane bilješke bivšeg direktora Centralne obavještajne službe (CIA) Johna Brennana pokazuju da je bivši predsjednik Obama bio informiran o tome.

‘Ovo su ruske dezinformacije’

Prema Ratcliffeovim tvrdnjama, obavještajni podaci uključuju “navodno odobrenje Hillary Clinton 26. jula 2016. godine da se realizira prijedlog jednog od njenih vanjskopolitičkih savjetnika i da se osramoti Donald Trump izazivanjem skandala koji upućuje na umiješanost ruske službe sigurnosti”.

Politico je izvijestio da je Nick Merrill, glasnogovornik Hillary Clinton, ove optužbe nazvao “neosnovanim” i pogrdno ih ocijenio.

“Ovo su ruske dezinformacije”, objavila je na Twitteru je Rachel Cohen, glasnogovornika potpredsjednika Senatskog obavještajnog odbora Marka Warnera.

Predsjednik senatskog pravosudnog odbora Lindsey Graham rekao je da će pregledati informacije, napominjući da će ih Ratcliffe prezentirati u povjerljivom okruženju.

“Ove najnovije informacije koje je pružio pokazuju da je u FBI-ju [Federalni istražni biro] možda postojao dvostruki aršin u vezi s optužbama na račun kampanje Hillary Clinton i ruske umiješanosti”, kazao je Graham.

Izvor: Agencije