SAD obustavlja pomoć Etiopiji zbog brane na Nilu

Etiopija smatra da je hidroenergija ključna za njenu elektrifikaciju i razvoj (AFP)

Sjedinjene Američke Države suspendovale su dio finansijske pomoći Etiopiji zbog nedostatka napretka u pregovorima sa Egiptom i Sudanom o velikoj brani koju ta zemlja pravi na Nilu.

Pregovori tri afričke zemlje o punjenju i funkcionisanju brane GERD su u zastoju, iako je njeno punjenje počelo u julu.

Portparol američkog State Departmenta rekao je za Asssociated Press da je odluka o „privremenom obustavljanju“ dijela pomoći toj zemlji uslijedila zbog „naše zabrinutosti o unilateralnoj odluci Etiopije da počne punjenje rezervoara prije dogovora s ostalim zemljama, kao i preduzimanja sigurnosnih mjera“.

Deset dana bez pregovora

Etiopija smatra da je hidroenergija ključna za njenu elektrifikaciju i razvoj, dok Egipat i Sudan u brani vide ozbiljnu prijetnju sopstvenom snabdijevanju vodom.

Za sada nije poznato koliko miliona dolara će SAD uskratiti Etiopiju, te koliko će dugo obustava trajati, ali izvor iz Kongresa rekao je Reutersu da se radi o sumi “do 100 miliona dolara, među kojima je i 26 miliona iz fonda koji ističe krajem finansijske godine“.

Američka odluka uslijedila je nakon što tri zemlje u petak nisu postigle dogovor nakon desetodnevnih pregovora.

Izvor: Agencije 


Povezane

Jezero u Africi, u Sudanu poznato kao Nubijsko, a u susjednom Egiptu kao Naserovo, izvor je života za desetine hiljada ribara, poljoprivrednika i članova njihovih porodica. Ova vještačka akumulacija rezultat je izgradnje Asuanske brane na rijeci Nil. Zbog vodostaja te, ali i Etiopske brane, brojni su ribari zabrinuti za svoju budućnost.

Published On 26 Jul 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO