Ruski klinički testovi vakcine trajat će do 2022.

Cilj kliničkih ispitivanja nakon registracij jee procjena efikasnosti, imunološka snaga i sigurnost vakcine (EPA)

Ministarstvo zdravstva Rusije najavljuje kako bi postregistraciona faza kliničkih ispitivanja vakcine protiv korona virusa “Sputnik V” trebala biti završena do kraja 2022. godine. 

Početak ispitivanja bio je 25. august, a završetak je planiran za 31. decembar 2022. godine, navedeno je na internetskoj stranici ruskog Ministarstva, prenosi Tanjug, pozivajući sye na Tass.

Ističe se kako je cilj kliničkih ispitivanja nakon registracije procjena efikasnosti, imunološka snaga i sigurnost vakcine.

Ispitivanja će biti izvedena u devet zdravstvenih institucija u Moskvi.

Rusija je objavila 11. augusta kako je prva u svijetu registrirala vakcinu protiv COVID-19, koja je razvijena u Nacionalnom naučno-istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja.

Masovna vakcinacija najranjivijih

Krajem prošlog mjeseca je ruski ministar zdravstva Mihail Muraško rekao kako će masovna vakcinacija najranjivijih grupa protiv COVID-19 početi u nevembru ili decembru ove godine te kako će prve velike isporuke vakcine početi u septembru.

“Trenutno su istovremeno u toku povećanje proizvodnje i nadzor vakcine nakon registracije. Vakcina će, naravno, prvo biti dostupna zdravstvenim radnicima, a vakcinacija će biti apsolutno dobrovoljna”, kazao je Muraško.

Rusija je sredinom augusta objavila da kreće s proizvodnjom prve serije vakcine koju je razvio moskovski institut Gamaleja, najavivši da će do decembra ili januara mjesečno proizvoditi oko pet miliona doza.

Vakcina je bila odobrena prije uobičajenih ispitivanja koja se provode na hiljadama ljudi, poznatih kao faza III i ključnih za dobivanje zelenog svjetla regulatora.

Vakcina “Sputnjik V” nazvana je po prvom satelitu koji je tadašnji Sovjetski savez lansirao 1957. godine.

Izvor: Agencije