Policija objavila snimak ubistva Afroamerikanca u Washingtonu

Novo ubistvo dolazi u jeku protesta protiv nasilja nad Afroamerikancima koji se održavaju širom SAD-a (EPA)

Policija Washingtona objavila je u četvrtak snimak s video kamere prikačene na policajca, na kojem se vidi pucnjava u kojoj je na jugoistoku američkog glavnog grada stradao mladi Afroamerikanac, a koja je izazvala proteste u gradu.

Ubistvo 18-godišnjeg Deona Keya izazvalo je noćnu konfrontaciju između policije i desetaka demonstranata koji su se okupili pred policijskom stanicom.

Uzvikujući „recite njegovo ime“, „Deon Kay“ i „nema pravde, nema spavanja“, demonstranti su u četvrtak došli i pred rezidenciju gradonačelnice Muriel Bowser, pozivajući je da otpusti šefa vašingtonske policije, izvijestila je lokalna televizijska stanica NBC4.

Novo ubistvo dolazi u jeku protesta protiv nasilja nad Afroamerikancima koji se održavaju širom SAD-a.

Na konferenciji za medije u četvrtak, Bowser je izrazila saučešće Kayovoj porodici i rekla da je istraga o slučaju u toku.

„Naša zajednica je povrijeđena i znamo da mnogi žele odgovore. Još skupljamo sve podatke i izvršit ćemo kompletnu istragu incidenta“, rekla je.

‘Mahao oružjem pred policijom’

Vašingtonska policija saopštila je da je Kay „mahao vatrenim oružjem“ pred policajcima.

Šef policije Peter Newsham rekao je da je Kay bio jedna od dvije osobe koje su bježale kada su im prišli policajci u civilu, koji su istraživali prijavu da se u rejonu nalazi naoružani čovjek.

„Njih dvojica počeli su bježati, a policajci su ih slijedili. Jedan je tokom bijega izvadio oružje“, rekao je Newsham.

„U odgovoru, policajac je upotrijebio službeno oružje, ispalivši u njega jedan hitac“, dodao je.

Lokalni ogranak pokreta „Black Liver Matter“ pozvao je na proteste pred sjedištem policije. U tvitu je napisao „Policija DC-a danas je ubila tamnoputog čovjeka“.

Izvor: Al Jazeera i agencije