Kanada i Holandija se priključuju optužbama za genocid protiv Mijanmara

Više od 730.000 Rohinja pobjeglo je iz svojih domova u mijanmarskoj državi Rakhine u augustu 2017. godine (Reuters)
Više od 730.000 Rohinja pobjeglo je iz svojih domova u mijanmarskoj državi Rakhine u augustu 2017. godine (Reuters)

Kanada i Holandija formalno će se pridružiti pravnom postuku Gambije da se osudi Mijanmar povodom optužbi za genocid protiv muslimanske manjinske etničke grupe Rohinja, u potezu koji stručnjaci opisuju kao historijski. 

U zajedničkoj izjavi, kanadski ministar vanjskih poslova Francois-Philippe Champagne i njegov holandski kolega Stef Blok rekli su da se dvije zemlje priključuju slučaju pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), kako bi “spriječili zločin genocida i kako bi odgovarali oni koji su odgovorni za to”.

Rekavši da se slučaj “tiče cijelog čovječanstva”, Champagne i Blok su dodali da će Kanada i Holandija “asistirati na kompleksnim pravnim pitanjima, za koje se očekuje da će iskrsnuti, te da će posvetiti posebnu pažnju zločinima povezanim sa seksualnim i rodnim nasiljem, uključujući silovanje”.

‘Historijski potez’ dvije zemlje

Više od 730.000 Rohinja pobjeglo je iz svojih domova u mijanmarskoj državi Rakhine u augustu 2017. godine, prešavši granicu sa susjednim Bangladešom, gdje sada žive u prenatrpanim izbjegličkim kampovima nakon što je vojska pokrenula brutalni obračun.

Mijanmar tvrdi da je vojna akcija odgovor na napade oružanih grupa Rohinja.

Ujedinjeni narodi su istragom utvrdili da je kampanja provedena s “genocidnom namjerom”.

Globalni centar za pravdu u New Yorku pozdravio je ovaj potez Kanade i Holandije, nazvavši ga “historijskim”.

Akila Radhakrishnan, predsjednica grupe, rekla je: “Koliko je važna njihova namjera da se uključe u slučaj, toliko je važno njihovo obećanje da se fokusiraju na rodne zločine genocida, kao što su seksualno i rodno nasilje, što je bilo ključno u zločinama nad Rohinjama.”

Osuda mijanmarske čelnice

Gambija, mala zapadnoafrička zemlja, pokrenula je slučaj protiv Mijanmara pred ICJ-em, najvišim sudom UN-a, tvrdeći da je ta zemlja kršila Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Za sada Gambija u tužbi traži od ICJ-a da odmah nametne “privremene mjere”, kako bi Rohinje bile zaštićene od daljnjeg nasilja.

Izbjeglice Rohinje optužile su mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi da laže pred ICJ-em, u svjedočenju u kojem je negirala da su oružane snage njene zemlje krive za genocid poči njen nad ovom muslimanskom manjinskom grupom.

Mijanmarska čelnica priznala je da je moguće da je vojska koristila nesrazmjernu silu, ali je rekla da je sukob “kompleksan i nije lako u njega proniknuti”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO