COVID-19: Sanofi i GSK testiraju vakcinu na 440 osoba

Dvije kompanije su u julu najavile planove da sarađuju s američkom vladom za proizvodnju 100 miliona doza vakcina (EPA)

Farmaceutske kompanije Sanofi i GlaxoSmithKline (GSK) saopćile su kako počinju probe potencijalne vakcine protiv COVID-19 na odraslim osobama, poslije pozitivnih rezultata na predkliničkom testiranju.

Kompanije su navele kako planiraju testirati vakcinu na 440 odraslih osoba u 11 gradova Sjedinjenih Američkih Država, provjeravat će se sigurnost, podnošljivost i odgovor imunog sistema čovjeka, a prvi rezultati očekuju se početkom decembra.

Ukoliko ti testovi budu uspješni, kompanije planiraju početi testiranje naveliko kasnije istog mjeseca, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Kako navode, planiraju tražiti regulatorna odobrenja za vakcinu početkom 2021. godine, ako to podrže podaci sa testiranja.

Milijarda doza iduće godine

Dvije kompanije su u julu najavile planove da sarađuju s američkom vladom za proizvodnju 100 miliona doza vakcina, uz opciju da vlada nabavi do 500 miliona dodatnih doza u budućnosti.

Vlada Velike Britanije se dogovorila s njima da će kupiti do 60 miliona doza vakcina.

GSK je najveći svjetski proizvođač vakcina, a s francuskim Sanofijem je sklopio saradnju u aprilu, kako bi zajedno našli efikasnu kočnicu pandemije koja je blokirala svijet.

Ove dvije kompanije zajedno imaju najveći kapacitet za proizvodnju vakcina na planeti i planiraju već naredne godine napraviti milijardu doza vakcina protiv korona virusa, navodi Guardian.

Izvor: Agencije