WHO: Korona virus bi mogao devastirati Afriku

Afričke zemlje procjenjuju da im je potrebno 100 milijardi dolara podrške godišnje u naredne tri godine (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi, u slučaju da preventivne protuepidemiološke mjere ne daju očekivane rezultate u Africi, korona virus mogao odnijeti i do 200.000 ljudskih života u sljedećoj godini.

Preopterećeni zdravstveni sistem u afričkim zemljama, malobrojne ambulante za masovno testiranje i prenaseljeni gradovi – sve su to, po mišljenju stručnjaka, preduvjeti za katastrofu koja bi se od februara mogla obrušiti na Afriku, prenosi Tanjug, potivajući se na Reuters.

Iz WHO-a stižu upozorenja da bi, uprkos primjeni preventivnih, vanrednih mjera, COVID-19 do kraja godine mogao odnijeti i do 300.000 života.

“Na osnovu dosadašnjih pokazatelja, nije izvjesno da ćemo u Africi imati dramatično povećanje broja oboljelih ili smrtnih slučajeva među COVID-pacijentima”, ocijenila je Rashida Ferand iz Londonske škole za tropske bolesti, koja radi i za klinički centar u prijestolnici Zimbabvea Harareu.

Blagovremene pripreme

Kasniji dolazak virusa na afrički kontinent je dao priliku da se afričke države, uz pomoć međunarodnih organizacija, blagovremeno pripreme za predstojeće epidemiološke izazove, poručuju stručnjaci.

Afričke nacije su ranije, na 75. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, pozvale za finansijsku pomoć koja će ekonomijama pomoći da prežive pandemiju korona virusa.

Afričke zemlje procjenjuju da im je potrebno 100 milijardi dolara podrške godišnje u naredne tri godine, ističući da je to samo dio finansija koje neke bogatije zemlje koriste za oživljavanje svojih ekonomija.

Državama je potrebno i otkazivanje dugova, kako bi sakupile više sredstava za borbu protiv virusa i drugih smrtonosnih bolesti, poput malarije i HIV-a.

Izvor: Agencije