Turska demantuje da je oborila armenski avion

Vijest o rušenju aviona demantovalo je i azerbejdžansko ministarstvo odbrane (EPA)

Predstavnik turskog predsjednika Fahrettin Altun negirao je danas da je turski lovac oborio avion armenskog Ratnog vazduhoplovstva u vazdušnom prostoru te zemlje, prenosi Tanjug.

Tu vijest demantovalo je i azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnjik.

Prethodno je armensko Ministarstvo odbrane saopštilo da je turski lovac F-16 oborio armenski avion Su-25, a da je pilot poginuo.

Prema informacijama kojima raspolaže armensko Ministarstvo, turski lovac je poletio sa aerodroma iz grada Ganca u svrsi podrške azerbejdžanskoj avijaciji koja je gađala naseljena mjesta u Armeniji.

Turska spremna stati uz Azerbejdžan

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je ranije danas da je Ankara spremna da pruži podršku Bakuu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju.

Armenija i Azerbejdžan vode teritorijalni spor od 90-tih godina, kada je Nagorno-Karabah, etnički armenska enklava u Azerbejdžanu, proglasio nezavisnost nakon rata u kojem je poginulo približno 30.000 ljudi.

Nijedna zemlja ne priznaje nezavisnost Nagorno-Karabaha, čak ni Armenija, a međunarodna zajednica ga vidi kao dio Azerbjedžana.

Rusija, koja je u vojnom savezu s Armenijom, prodaje sofisticirano oružje vrijedno milijarde dolara i jednoj i drugoj državi, dok Armenija optužuje Tursku, koja podržava Azerbejdžan, da se miješa u konflikt.

Izvor: Agencije