Šta donosi prva predsjednička debata Trump – Biden

Predsjednička utrka zadnjih je nekoliko mjeseci stabilna, a ankete pokazuju da Joe Biden vodi (EPA)

Nakon višemjesečnog vrijeđanja preko društvenih mreža, u govorima i na dvjema konvencijama, aktuelni američki predsjednik Donald Trump i bivši potpredsjednik Joe Biden suočit će se oči u oči – ali poštujući epidemiološke mjere – u utorak, na prvoj predsjedničkoj debati. 

Predsjednička utrka zadnjih je nekoliko mjeseci stabilna, a ankete pokazuju da Biden vodi.

Debata će biti prilika da oba kadidata, demokrata Biden (77) i republikanac Trump (74), pokažu svoje mentalne vještine nakon višemjesečnih međusobnih napada.

Moderirat će je Chris Wallace

Dvojica kandidata pripremala su se svaki na svoj način, Biden uz pomoć savjetnika, a predsjednik SAD-a je gledao debate bivšeg potpredsjednika iz 2008. i 2012. godine, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Debata će početi u 21:00 sat po lokalnom vremenu, odnosno u 3:00 sata ujutro po srednjoevropskom, a trajat će 90 minuta.

Bit će održana u u Clevelandu, a moderirat će je Chris Wallace, voditelj Fox News Sunday.

Wallace je moderirao treću predsjedničku debatu između Hillary Clinton i Trumpa 2016. godine.

U novije vrijeme Wallace je bio pohvaljen za direktno ispitivanje predsjednika u julskom intervjuu, gdje se govorilo o pandemiji korona virusa, predsjednikovom hvaljenju o izuzetno uspješnom kognitivnom testu te o tome hoće li Trump prihvatiti rezultate predsjedničkih izbora.

Trumpova kampanja poslala je debatnoj komisiji spisak sugeriranih moderatora za debatu, ali Wallace nije bio na tom popisu.

‘Pitat će me teška pitanja’

Predsjednik SAD-a tvrdi da će Wallace, dugogodišnji novinar, poznat kao nepristrasan i dobro pripremljen, ići na ruku Bidenu.

“Pitat će me teška pitanja, vidjet ćete”, rekao je Trump prošle sedmice za radio Fox News.

“Bit će nepošteno, ne sumnjam u to. A kontrolirat će ga radikalna ljevica. Oni ga kontroliraju”, dodao je.

Mjesecima Trump tvrdi da je Biden intelektualno potkapacitiran te promovira tvrdnju da se Biden drogom pomaže pri javnim nastupima.

Trump je ponovo u nedjelju zatražio da se njegov protivnik na izborima testira na drogu prije debate u utorak.

“Zahtijevat ću da se uspavani Joe Biden testira na drogu prije ili poslije debate u utorak navečer. Naravno, i ja ću pristati na to”, tvitao je Trump.

“Njegovo ponašanje na debatama je neujednačeno, da se blago izrazim, a to bi mogle uzrokovati samo droge???”, objavio je Trump.

COVID-19, ekonomija, integritet izbora…

Mentalno stanje Bidena mjesecima je meta napada Trumpa i njegovih suradnika.

Upitan u nedjelju hoće li se podvrgnuti testu na droge, Biden se nasmijao i rekao da nema komentara.

Debata će se sastojati od šest 15-minutnih krugova o temama koje je izabrao Wallace: Trumpovi i Bidenovi rezultati, Vrhovni sud SAD-a, COVID-19, ekonomija, integritet izbora i politika prema rasnim pitanjima.

Pitanja o Vrhovnom sudu gotovo sigurno će sadržavati debatu o tome kada će Senat glasati o nasljedniku sutkinje Ruth Bader Ginsburg, nakon njene smrti ovog mjeseca.

Uprkos tvrdnjama iz 2016. godine da se kandidati Vrhovnog suda ne bi smjeli potvrđivati u izbornim godinama, čelnik senatske većine, republikanac Mitch McConnell, rekao je nekoliko sati nakon njezine smrti da će podržati Trumpovog kandidata.

Amy Coney Barrett i Vrhovni sud

U subotu je Trump je nominirao sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obavljala Ruth Bader Ginsburg.

“Danas mi je čast nominirati jedan od najsjajnijih i najdarovitijih umova u našoj državi Vrhovnom sudu”, rekao je Trump na svečanosti u Bijeloj kući. 

“Ona je žena neusporedivih dostignuća, visokog intelekta, izvrsnih referenci i nepopustljive odanosti Ustavu”, dodao je.

Wallace će vjerovatno pitati Bidena podržava li da Vrhovni sud ima više sudija, prijedlog koji su podržali liberali, zabrinuti da bi Barrett dala konzervativcima većinu 6-3 i promijenila sud za buduće naraštaje.

Što se tiče integriteta izbora, Wallace bi mogao pitati predsjednika SAD-a za dokaze kojima bi potkrijepio ponovljene, neutemeljene tvrdnje  da će glasanje poštom voditi velikoj izbornoj prevari, ili pitati svakoga kandidata o tome kako bi se odnosili prema stranom upletanju u izbore.

Je li predsjednik plaćao porez?

Obojica kandidata mogla bi, također, biti pitana jesu li voljni prihvatiti rezultate predsjedničkih izbora i obavezati se na miran prenos vlasti.

Biden je ranije rekao da jesta, ali Trump da nije.

Čekat će se i hoće li Wallace postaviti pitanje o eksplozivnoj priči The New York Timesa objavljenoj u nedjelju o Trumpovom plaćanju poreza.

NYT je objavio da je mnogo godina Trump plaćao mali porez, ili ga uopće nije plaćao.

Izvor: Agencije