Ruske projekcije: Reinfekcija potvrđena kod deset osoba u svijetu

Reinfekcija se pojavila kod osoba koje boluju od imunodeficijencije, različitih stanja kod kojih imunosni sistem ne djeluje na odgovarajući način (EPA)

U svijetu se govori o “izoliranim” slučajevima reinfekcije korona virusom, no zapravo je globalno takvih pacijenata vrlo malo.

Do sada je potvrđeno najviše deset slučajeva ponovne zaraze korona virusom, rekla je direktorica ruske Savezne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi Ana Popova.

U intervjuu za list Komsomolska pravda kazala je kako je prikupljanje statističkih podataka u toku, a da je do sada potvrđeno najviše deset pouzdanih slučajeva ponovne zaraze korona virusom.

Više od milion umrli

Dodala je da je riječ o osobama koje boluju od imunodeficijencije, različitih stanja kod kojih imunosni sistem ne djeluje na odgovarajući način, zbog čega su infekcije učestalije i češće se ponavljaju, prenosi Hina, pozivajući se na Tass.

Po posljednjim podacima Wordometera, referentne internetske stranice koja pruža uvid u statističke podatke u stvarnom vremenu za različita područja, u svijetu je do sad  korona virusom zaraženo više od 33,4 miliona ljudi, a od posljedica COVID-19 umrlo je više od milion pacijenata.

U Rusiji je do sada potvrđeno 1.159.573 slučajeva zaraze, a od COVID-19 u ovoj se zemlji izliječilo 945.920 pacijenata.

Od posljedica bolesti umrlo ih je 20.385.

Izvor: Agencije