Rusija: SAD se petljaju u međuvjerske odnose u Bjelorusiji

Nariškin rekao da instruktori CIA i Pentagona učestvuju u pripremi protesta u Belorusiji (EPA)

SAD se mješaju u međuvjerske odnose u Bjelorusiji i nastoje da uvuku katoličke zajednice u antivladine proteste, izjavio je danas direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin, prenosi Tanjug.

“Prema dostupnim informacijama, Sjedinjene Američke Države se otvoreno mješaju u vjersku situaciju u Bjelorusiji, nastojeći da pravoslavne i katoličke kršćane okrenu jedne protiv drugih”, rekao je Nariškin, prenosi TAS S.

Prema njegovim riječima, pokušavajući da uvuku Vatikan, do sada uzdržan, u situaciju u Bjelorusiji, Amerikanci nastoje da uključe katoličko sveštenstvo u antivladine proteste.

Instruktori CIA-e pripremaju proteste

Nariškin je dodao da SAD pozivaju katoličko sveštenstvo da kritikuje bjeloruske vlasti i da koristi vjerske događaje, uključujući molitve, povorke itd, za opozicionu propagandu.

On je prethodno rekao da instruktori CIA i Pentagona učestvuju u pripremi protesta u Belorusiji.

“Borci za obnovljenu Bjelorusiju obučavaju se u Poljskoj, Gruziji, Ukrajini i baltičkim državama uz učešće instruktora iz CIA-e i Pentagona, kao i iz američkih nevladinih organizacija povezanih sa State departmentom“, naveo je Naroškin.

Izvor: Agencije