Putin: Moskva i Minsk su saveznici u bratskim odnosima

Danas sve komande i kontrolni centri podržavaju prijem sveobuhvatnih podataka u realnom vremenu, tvrdi Vladimir Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u utorak da se Bjelorusija našla pod međunarodnim pritiskom bez presedana.

Tokom obraćanja preko videolinka učesnicima Foruma regiona Rusije i Bjelorusije je istakao da su odnosi Moskve i Minska “saveznički i bratski” i da ih trenutna situacija ne može ugroziti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“U ovoj kompleksnoj i izazovnoj situaciji nakon predsjedničkih izbora, Bjelorusija je suočena s vanjskim pritiscima bez presedana i traga za najboljim rješenjem. Želim ponoviti još jednom: odnosi Rusije i Bjelorusije izgrađeni su na solidnim temeljima, koje nisu uzdrmali ni vrijeme, ni okruženje”, naglasio je ruski predsjednik te dodao da dvije zemlje povezuju duboki, vjekovni kulturni i duhovni korijeni, bratski odnosi i zajednička historija.

‘NATO želi uništiti savezništvo’

Zamjenik ruskog ministra odbrane Andrej Kartapolov je rekao da NATO pokušava nadograditi svoje vojne potencijale u Evropi s ciljem da uništi vojno savezništvo između Rusije i Bjelorusije.

Dodao je da Rusija i Bjelorusija održavaju zajedničke vojne vježbe, kao odgovor na “gomilanje snaga NATO-a na njihovim granicama”.

“Preduzimamo korake kao odgovor na razmještanje trupa duž naših granica. Prošle godine smo održali vježbe ‘Štit saveza’, a prije tri dana okončana je vježba ‘Slovensko bratstvo’, u kojoj su učestvovale ruske taktičke grupe i bjeloruske snage za specijalne operacije”, kazao je Kartapolov.

Izvor: Agencije