Preminuo kuvajtski emir šeik Sabah

Rođen 1929. godine, šeik Sabah se smatra arhitektom moderne kuvajtske vanjske politike (EPA)

Kuvajtski emir Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah (91) preminuo je u utorak u bolnici u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je Al Jazeera English pozivajući se na novinske agencije.

„Sa velikom tugom žalimo zbog smrti šeika Sabaha al-Ahmada al-Jabera al-Sabaha, emira Države Kuvajt“, kazao je šeik Ali Jarrah al-Sabah, ministar zadužen za poslove dvora tokom TV obraćanja.

Rođen 1929. godine, šeik Sabah se smatra arhitektom moderne kuvajtske vanjske politike, bio je ministar vanjskih poslova skoro 40 godina, od 1963. do 2003. godine, kada je zatim postao premijer.

Postao je emir Kuvajta januara 2006. godine kada je preminuo šeik Jaber al-Sabah.

Vodeći diplomata

Kuvajt je augusta 2019. objavio kako je šeik Sabah dobio neobjavljene medicinske „poteškoće“ zbog kojih je primljen u bolnicu.

U julu ove godine je prebačen u SAD zbog ljekarske pomoći nakon operacije. Američka „leteća bolnica“, odnosno avion C-17 zračnih snaga SAD-a prebacio je kuvajtskog vladara iz Kuvajta u Rochester (Minnesota) gdje se nalazi poznata bolnica Mayo Clinic.

Šeik Sabah je decenijama bio vodeći diplomata naftom bogate države i nastojao je imati bolje veze sa Irakom nakon Zaljevskog rata 1990., a radio je i na rješenjima drugih regionalnih kriza.

Njegov dolazak na prijestolje Kuvajta, velikog saveznika SAD-a od okončanja rata u kojem je SAD protjerao iračke okupacijske snage, desio se 2006. kada je Parlament jednoglasno svrgnuo njegovog prethodnika, oboljelog šeika Saada al-Abdullaha al-Sabaha, nakon samo devet dana njegove vladavine.

Diskrecija i posredovanje

No, kao vladar Kuvajta imao je problema sa unutrašnjim političkim sporovima, posljedicama protesta tokom Arapkog proljeća 2011. godine, te promjenama cijena sirove nafte što je oštetilo nacionalni budžet.

„On je bio starija generacija zaljevskih lidera koji su cijenili diskreciju i posredovanje, kao i vrijednost ličnih veza među drugim vladarima“, kaže Kristin Diwan, stalna viša saradnica Instituta za države Arapskog zaljeva u Washingtonu koja studira Kuvajt.

Emiru je uklonjeno slijepo crijevo 2002. godine, dvije godine nakon ugradnje pejsmejkera. U SAD-u je 2007. podvrgnut operaciji urinarnog trakta.

Ranije kada je bio odsutan, državu je prema zakonu vodio 83-godišnji prijestolonasljednik Nawaf al-Ahmad al-Sabah, emirov polubrat. Šeik Nawaf je iskusni državnik sa radom na višim pozicijama decenijama, uključujući poslove na odbrani i unutrašnjim poslovima.

Izvor: Al Jazeera i agencije