Peskov: Rusija spremna da razjasni ‘slučaj Navaljni’ sa EU

Otrovna supsanca "Novičok" pronađena u tijelu ruskog opozicionara (EPA)

Rusija je spremna da razjasni incident oko ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog sa Evropskom unijom, a takođe, očekuje da će Evropa dostaviti svoje podatke, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Tanjug.

“Svakako da smo spremni”, istakao je Peskov odgovarajući na pitanje da li je Moskva spremna da evropskim kolegama da pojašnjenje o situaciji sa Navaljnim, preneo je TAS S.

Transparentni razgovori

“Rusija je više puta objasnila šta se dogodilo berlinskom pacijentu na tlu Rusije, tačnije u Omsku i Tomsku”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, Rusija je više puta apsolutno transparentno razgovarala o tome i sve objasnila.

“Takođe smo objasnili da su nam potrebne informacije koje imaju Berlin i Pariz i više puta smo objasnili da nažalost ni Berlin ni Pariz ne žure da podjele ove informacije sa nama, što značajno komplikuje dalje razjašnjenje situacije”, naglasio je Peskov.

Prema riječima portparola Kremlja, sve što Rusija zna o incidentu sa Navaljnim je javno dostupno.

Razgovor Putina i Macrona

Na pitanje da li je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu bilo šta više o incidentu, on je odgovorio negativno.

“Jednostavno nemamo drugih informacija. I ne može ih biti”, rekao je Peskov.

“Mi, Kremlj, Ministarstvo spoljnih poslova, predstavnici naših zakonodavnih agencija i naši ljekari informisali su o incidentu apsolutno transparentno”, dodao je portparol Kremlja.

Izvor: Agencije