Fred Perry zbog desničara obustavlja prodaju žuto-crnih majica u SAD-u

Grupa 'Ponosni momci' prihvatila je majice Freda Perryja za uniformu (AFP)

Britanski modni brend Fred Perry odlučio je da zaustavi prodaju žuto-crne polo majice u Sjevernoj Americi, nakon što ih je krajnje desničarska grupa “Ponosni momci” prihvatila kao uniformu.

“Ponosni momci”, samoproglašeni “zapadni šovinisti”, u centar pažnje došli su nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika, a logo britanskog brenda koristili su i na propagandnim lecima za skup u Portlandu  prošlog vikenda.

“Ako vidite materijale ili proizvode ‘Ponosnih momaka’ s našim logotipom ili stvarima u crnoj i žutoj boji, oni nemaju nikakve veze s nama”, objavio je Fred Perry.

Grupa koja propagira mržnju

Skup “Ponosnih momaka”, održan 27. septembra, bio je relativno mali.

Odjeveni u žuto-crne polo majice i pancire, stotine pripadnika grupe su zahtijevali, kako to zovu, “domaći terorizam” u Portlandu, koji vode demokrate.

Grupa je najavila okupljanje najmanje 10.000 ljudi, ali policija tvrdi da ih nije bilo više od 1.000.

U Portlandu se od ubistva Georgea Floyda u maju u Minneapolisu održavaju demonstracije protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.

Demonstracije su povremeno prerastale u nasilje, naročito tokom ljeta, kada su neki od učesnika kontinuirano okruživali zgradu saveznog suda, pokušavajući ući u nju, a zabilježeni su i pokušaji njene paljevine.

“Proud Boys”, pristalice Donalda Trumpa i oružja, javno osuđuju nasilje, ali njihovi pripadnici se često na skupovima sukobljavaju s ljevičarskim protivnicima.

‘To je protiv našh vjerovanja’

SPLC, grupa koja prati ekstremiste, “Ponosne momke” svrstava u grupu koja propagira mržnju, vjerujući da su njeni članovi antimuslimanski nastrojeni.

I dok njihovi pripadnici nastavljaju koristiti proizvode Fred Perryja, kompanija je u izjavi podsjetila na riječi svog čelnika Johna Flynna, koji je 2017. godine odgovorio na pitanje hoće li podržati tu grupu.

“Fred je bio sin člana parlamenta, socijaliste iz radničke klase, koji je postao teniski šampion u vrijeme kada je to bio sport za elitu. Posao je počeo s jevrejskim biznismenom iz Istočne Evrope… Ne, nećemo podržati ideala ili grupe koje spominjete. To je protiv našh vjerovanja.”

Izvor: Al Jazeera i agencije