Britanske i kanadske sankcije bjeloruskom predsjedniku

Bjelorusiju potresaju masovne demonstracije otkako je Lukašenko, ko vlada čeličkom šakom od 1994. godine, proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima 9. augusta (EPA)

Velika Britanija je uvela sankcije bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku, njegovom sinu i šestorici drugih visokih Vladinih zvaničnika nakon spornih predsjedničkih izbora i represije nad demonstrantima u Bjelorusiji, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izjavio je danas kako su sankcije uvedene kao dio koordiniranog pristupa sa Kanadom, „u težnji da se podrže demokratske vrijednosti i izvrši pritisak na one odgovorne za represiju“, navodi AP.

Mjere uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za osam osoba iz bjeloruske Vlade, uključujući Lukašenka, njegovog sina Viktora Lukašenka, te Igora Sergenka, šefa predsjedničke administracije.

Na listi su još ministar unutrašnjih poslova Juri Karajev, zamjenici ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Barsukov i Juri Nazarenko, zamjenik komandanta unutrašnjih jedinica sigurnosti Kazalbek Atabekov, te šef interventne jedinice u Minsku Dmitrij Balaba.

Agencije navode kako je slične sankcije uvela i Kanada.

Opozicija ili u zatvoru ili u bijegu

Britanska Vlada je navela kako je Lukašenko, koji Bjelorusijom upravlja više od 26 godina, prvi lider koji je sankcioniran u okviru novog britanskog programa sankcija za ljudska prava, koji je uveden u julu.

„Danas su Velika Britanija i Kanada poslale jasnu poruku uvođenjem sankcija nasilnom i prevarantskom režimu Aleksandra Lukašenka. Ne prihvatamo rezultate ovih namještenih izbora“, rekao je Raab.

Bjelorusiju potresaju masovne demonstracije otkako je Lukašenko, ko vlada čeličkom šakom od 1994. godine, proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima 9. augusta, za koje njegovi protivnici navode da su namješteni.

Lukašenko negira optužbe, ali su svi čelnici opozicije sada ili u zatvoru ili su izbjegli iz države. Deseci hiljada demonstranata sedam sedmica protestiraju širom Bjelorusije kako bi natjerali bjeloruskog predsjednika da odstupi.

Izvor: Agencije