Bjelorusija: Suspendirana dozvola za rad utjecajnom portalu

Urednica: Zolotova na sudu: Sa portala navode da će TUT.BY izgubiti status medija, ali kako će nastaviti svoj rad kao izvor informacija na internetu (EPA)

Bjeloruske vlasti nastavljaju sa gušenjem domaćih nezavisnih medija koji izvještavaju o protestima nastalim nakon sporne pobjede čelnika Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima u ovoj istočnoeuropskoj državi.

Tako je danas ministar informiranja Bjelorusije Igor Lucki izdao naredbu, a koja je uručena uredničkom kolegiju, kojom je na tri mjeseca suspendirana dozvola za rad utjecajnom i popularnom portalu TUT.BY, počev od 1. oktobra ove godine.

U odluci navedenog ministra se navodi kako Ministarstvo informiranja može, na osnovu odluke državne administracije za masovne medije, ukinuti ili suspendirati rad nekog medija ukoliko se to preko suda zatraži.

Sa ovog portala navode kako to znači da će TUT.BY izgubiti status medija, ali kako će nastaviti svoj rad kao izvor informacija na internetu bez statusa medija.

Od 7. augusta ove godine je Tut.by dobio četiri upozorenja, a svi su dolazili nakon naslova kao što su „Sedam puta više glasača i tajni protokoli“, „Koje su posmatrači prekršaje uočili i šta kaže izborna komisija“, „Veliki bonusi za radnike državne komitete kontrole koji se dokažu“…

Nasilje na protestima

Početkom augusta održani su predsjednički izbori na kojima je Lukašenko, po tvrdnjama njegove administracije osvojio „više od 80 posto glasova“.

Opozicija je odmah reagirala optužbama da su izbori namješteni, da je bilo mnogo prekršaja tokom glasanja, da su pokradeni…

U kratkom roku na ulice prijestolnice Minska i drugih bjeloruskih gradova izašle su hiljade građana protestirajući protiv aktuelnih vlasti.

Lukašenko i bjeloruski državni aparat su odgovorili nasiljem, rastjerivanjem demonstranata, hapšenjem, batinama…

Od tada, do danas su ulice Minska poprište demonstracija, mnogi novinari i fotoreporteri su hapšeni i bili u pritvoru zbog „učešća u protestima“ iako su tu bili po zadatku.

Svi lideri bjeloruske opozicije su ili u zatvoru ili su protjerani…

Ciljani progon

U nedavnom intervjuu za Al Jazeeru Balkans, glavna urednica portala TUT.BY Marina Zolotova kazala je kako se novinari hapse jer rade svoj posao, kako u Bjelorusiji nema slobode medija…

„Dvanaest novinara kuće TUT.BY je zatvarano ukupno 19 puta od početka maja ove godine. Većinom su puštani nakon 3-4 sata u policijskoj stanici, ali je danas (srijeda, 16.9.) naš freelance dopisnik dobio 11-dnevni pritvor. Optužen je za učešće u protestima iako je tamo bio da medijski pokrije dešavanje. Dvoje naših novinara je također optuženo za učešće u demonstracijama i osuđeno na trodnevni pritvor“, istakla je tada naša sagovornica.

„Ranije sam govorila, ponovit ću još jednom: Uhapšeni su jer rade svoj posao, jer izvještavaju sa protesta! Naši novinari su imali oznake, plave prsluke, snimali su i pravili fotografije cijelo vrijeme ili slali nama poruke, ali je sud presudio da su bili učesnici protesta.“

Kategorična je bila – tvrdi kako je riječ o ciljanom progonu novinara u Bjelorusiji.

„Više od 200 novinara nezavisnih medija je pritvoreno od početka izborne kampanje. Akreditacije mnogih novinara koji rade za strane medije su povučene. Pristup mnogim internetskim portalima u Bjelorusiji je blokiran (nn.by, svaboda.org. naviny.by, belsat.eu i drugi).“

Izvor: Al Jazeera