Angela Merkel za nove restrikcije u Njemačkoj zbog korona virusa

Berlin ponovo poziva Nijemce na odgovornost dok je kancelarka Merkel „vrlo zabrinuta“ zbog najnovijeg razvoja pandemije (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se založila za nove restriktivne mjere u borbi protiv korona virusa zbog porasta broja infekcija u državi u vrijeme kada se približava zima, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Merkel, koja se danas sastaje sa vođama 16 njemačkih država, želi ograničiti broj učesnika privatnih proslava na 25, a na 50 broj ljudi na proslavi na javnom prostoru ako poraste broj slučajeva zaraze, proizilazi iz nacrta teksta koji treba biti usvojen na tom sastanku, a u koji je AFP imao uvid.

Kancelarka i guverneri razmatraju kako da spriječe ubrzanje rasta broja infekcija virusa na nivoe viđene u drugim evropskim zemljama i moguće je da će biti uvedene nove restrikcije.

„Zbog pada temerature, produženih boravaka u zatvorenim prostorima tokom jeseni i zime i prijeteće sezone gripe, sada trebamo biti posebno pažljivi, naročito u organizaciji slobodnog vremena i privatnih proslava“, rekli su razni politički zvaničnici.

Broj novozaraženih u Njemačkoj dostiže najviše nivoe od aprila posljednjih sedmica, tako da je preko 2.000 novih slučajeva zaraze dnevno zabilježeno nekoliko puta.

Znak za uzbunu

To je i dalje znatno manje od cifara zabilježenih na vrhuncu prve faze pandemije, te daleko manje od brojeva u nekim drugim evropskim zemljama kao što su Francuska i Španija, prenosi agencija AP.

Međutim, to je znak za uzbunu u Njemačkoj. Stopa infekcije u Minhenu i nekim drugim gradovima nedavno su bile oko 50 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnka sedmično, što je nivo koji zahtjeva da vlasti poduzmu akciju.

Berlin ponovo poziva Nijemce na odgovornost dok je kancelarka Merkel „vrlo zabrinuta“ zbog najnovijeg razvoja pandemije, rekao je njen glasnogovornik Stefan Seibert.

„Ne možemo se uspješno izboriti sa virusom ako svaki od nas ne doprinese toj borbi“, rekao je on i ponovio koliko je važno da se nosi maska na javnim mestima i da se poštuje udaljenost od 1,50 metara.

Broj novih slučajeva zaraze dnevno prešao je granicu od 2.000 prema Institutu Robert Koch, a 9.471 osoba umrla je od virusa od kada se pojavio.

Izvor: Agencije