Više od milion Madriđana blokirano zbog COVID-a 19

Stanovnici ovih četvrti smiju izlaziti samo prilikom odlaska na posao, u bolnice, škole, na sudove ili kako bi brinuli o uzdržavanim osobama (EPA)

Približno 1,1 milion stanovnika španske prijestolnice Madrida i okoline smije napuštati svoje kvartove jedino zbog nužnih stvari, poput odlaska na posao, nakon što su mjere za suzbijanje korona virusa proširene u ponedjeljak na dodatne dijelove grada, prenosi agencija Hina.

Do sada su te mjere zahvatale 850.000 stanovnika na jugu i jugoistoku, pretežno naseljenima radnicima i imigrantima, a od ponedjeljka ujutro pridodano im je dodatnih 167.000 stanovnika, također na jugoistoku.

Stanovnici tih četvrti smiju izlaziti samo prilikom odlaska na posao, u bolnice, škole, na sudove ili kako bi brinuli o uzdržavanim osobama. I ulaz je također zabranjen bez valjanog razloga. Policija povremeno zaustavlja vozila i provjerava dokumente s adresom stanovnika pa mnogi nose potvrde s posla prilikom odlaska na radna mjesta. U slučaju neopravdanih izlaska i ulaska predviđene su kazne od 600 eura.

Unutar samih četvrti stanovnici se smiju slobodno kretati, no trgovine, kafići, restorani i sportski centri smiju raditi sa 50 posto kapaciteta, do 22 sata navečer. Nakon toga otvorene su samo ljekarne i benzinske crpke. Parkovi su zatvoreni.

Ukidanje vanrednog stanja

Regionalna Vlada Madrida uvela je taj režim u četvrtima u kojima je dijagnosticiran korona virus na prosječno više od 1.000 ljudi na 100.000 stanovnika.

Mjerom uvedenom na dvije sedmice, uz mogućnost produženja, sada je zahvaćeno oko 15 posto populacije Madrida i okolice, no španski ministar zdravstva Salvador Illa tvrdi da to nije dovoljno i da bi trebalo zatvoriti čitav glavni grad. Predsjednica pokrajine Madrida Isabel Diaz Ayuso tome se protivi i napominje kako je situacija pod kontrolom.

Prošle sedmice su organizirani protesti u južnim četvrtima, gdje se brojni stanovnici osjećaju diskiminirani mjerom u odnosu na bogatije, sjeverne četvrti grada.

Nakon što je u Španiji krajem juna ukinuto vanredno stanje, svaka od 17 pokrajina provodi vlastite mjere, pa tako i Madrid, gdje je nošenje maski obaveno na svim javnim mjestima. Glavni grad je epicentar zaraze.

U Španiji se od marta inficiralo više od 700.000 stanovnika, a umrlo ih je 31.000.

Izvor: Agencije