Otpušten iz AfD-a zbog izjave da migrante treba otrovati gasom

Christian Lueth [lijevo] tokom razgovora sa Joergeom Meuthenom također članom AfD-a (EPA)

Njemačka krajnje desničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD), otpustila je danas zvaničnika koji je snimljen skrivenom kamerom kako raspravlja o ubijanju izbjeglica gasom.

Na snimcima koje je u februaru tajno snimila televizija ProSieben, Christian Lueth, tada portparol stranke, snimljen je u berlinskom kafiću kako razgovara s nekim za koga vjeruje da je simpatizer, o izazovima sa kojima se AfD suočava, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Upitan da li AfD želi da vidi više imigranata, odgovorio je:

“Da. Jer tada stvari idu bolje za AfD. Poslije možemo da ih sve strijeljamo“, a potom je dodao:

“Ili potrujemo gasom, kako god želiš. Nije me briga ni u jednom slučaju”.

Njemački mediji izvijestili su danas da je Lueth otpušten iz parlamentarne grupe stranke.

AfD je ušao u njemački parlament na izborima 2017. godine i sada je najveća stranka koja se protivi vladi Angele Merkel.

‘Nitko ne mrzi našu zemlju kao AfD’ 

Krajnje desničarska stranka bila je u fokusu sigurnosnih službi Njemačke.

“Nitko ne mrzi našu lijepu zemlju poput AfD-a”, twitao je Konstantin Kuhle, član pro-poslovne stranke Slobodni demokrati.

Za vrijeme vladavine naciste Adolfa Hitlera tokom Drugog svjetskog rata Njemačka je ubila oko šest miliona Jevreja, uglavnom u plinskim komorama, navodi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Ni četiri godine od zatvaranja balkanske rute Evropa nema jedinstven odgovor za rješavanje problema migracije. Drastično usporen prihvat izbjeglica i migranata za posljedicu ima i rastući broj takozvanih puš bekova, odnosno ilegalnih deportacija duž granica, koje se dnevno broje stotinama. Donosimo priču iz prihvatnog centra u Subotici, nedaleko od granice Srbije i Mađarske.

Published On 27 Sep 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO