Nova optužnica protiv šest Saudijaca za ubistvo Jamala Khashoggija

Khashoggi je ubijen 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Al Jazeera)

Tužilaštvo u Istanbulu podiglo je novu optužnicu za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, a radi se o još šest Saudijaca.

Tužilaštvo u optužnici za ubistvo saudijskog novinara za dvojicu optuženih traži doživotnu kaznu, za ostale do pet godina zatvora, navodi Anadolija.

Prema optužnici, te dvije osobe bili su uposlenici konzulata i dio tima koji je napustio Tursku nakon što je izvršio ubistvo.

Ostala četvorica su navodno optužena da su zatašali dokaze tako što su neposredno nakon ubistva došli na mjesto zločina. I te četiri osobe su van Turske.

Suđenje u Istanbulu počelo je u julu, a obuhvata ostalih dvadeset saudijskih državljana osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara i pisca, te kolumniste Washington Posta, koji je 2. oktobra 2018. pogubljen u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Sud u Istanbulu je sredinom aprila prihvatio optužnicu na 117 stranica, koju je tursko tužilaštvo u tom gradu podnijelo protiv ukupno 20 saudijskih državljana osumnjičenih za ubistvo Khashoggija, za kojima je raspisana potjernica.

Početkom septembra, saudijski sud je ukinuo pet ranije izrečenih smrtnih kazni zbog ubistva Khashoggija, te ih preinačio u 20-godišnje zatvorske, dok su još tri optužena dobili kazne od sedam do deset godina.

Osam osuđenika nije identificirano.

‘Parodija pravde’

Ekspertica Ujedinjenih nacija Agnes Callamard suđenje u Saudijskoj Arabiji nazvala je „parodijom pravde“.

Cijeli sudski proces su žestoko kritizirale organizacije za zaštitu ljudskih prava koje su navodile kako niko od viših zvaničnika niti bilo ko se sumnjičio za naručivanje ubistva nije proglašen krivim. U pitanje je dovođena i nezavisnost sudstva.

Callamard, UN-ova specijalna izvjestiteljica za vanpravna, masovna i proizvoljna ubistva, navela je kako ima „kredibilne dokaze“ da su saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, kojeg je Khashoggi jako kritizirao, te drugi zvaničnici Saudijske Arabije odgovorni za ubistvo. Sve je objavila još u junu 2019. godine.

Khashoggi je nestao 2. oktobra 2018. kada je bio u konzulatu u Istanbulu. Turske vlasti su kasnije objavile kako je ga je u toj zgradi ubio saudijski tim ubica. Njegovo tijelo nikada nije nađeno.

Izvor: Agencije