Nobelovka Aleksijevič izbjegla iz Bjelorusije

Ta 72-godišnjakinja je nagrađena Nobelom 2015 (EPA)

Nobelom nagrađena književnica Svetlana Aleksijevič, posljednja istaknuta pripadnica opozicionog pokreta koja je bila na slobodi u Bjelorusiji, pobjegla je iz države zbog straha za svoju sigurnost, saznala je agencija dpa u ponedjeljak, prenosi Hina.

Ta 72-godišnjakinja koja je nagrađena Nobelom 2015. godine navodno je napustila državu avionom bjeloruske aviokompanije Belavia, odletjevši u Berlin.

Ranije ovaj mjesec saopćila je da je ostala jedina članica predsjedništva opozicijskog vijeća za koordinaciju koja nije u pritvoru ili u egzilu.

Aleksijevič je bliska saveznica opozicione čelnice Svetlane Tihanovske, koja je prema službenim rezultatima koje oporba negira završila druga na predsjedničkim izborima krajem prošlog mjeseca. Pobornici Tihanovske smatraju kako je ona prava pobjednica.

Privedeno više od sedam hiljada ljudi

Ona je pobjegla u susjednu Litvu nekoliko dana nakon izbora 9. augusta, u vrijeme nasilnog gušenja demonstracija protiv rezultata izbora.

Demonstracije se od tada u Bjelorusiji održavaju svaki dan, a pritvoreno je više od 7 hiljada demonstranata.

Predsjednik Aleksander Lukašenko, na vlasti više od 26 godina, prošle je sedmice prisegnuo na tajnovitoj ceremoniji u Minsku.

Evropska unija je izbore na kojima je on dobio šesti mandat proglasila “ni slobodnima ni pravednima”, te je osudila nasilno ponašanje policije prema mirnim prosvjedima. EU odbija priznati Lukašenka kao predsjednika.

Izvor: Agencije