Italijanski ministar: Produženje vanrednog stanja je neizbježno

Vlasti su vanredno stanje proglasili krajem januara, a u junu su ga produžili do 15. oktobra (Reuters)

Produženje vanrednog stanja uvedenog u Italiji zbog pandemije korona virusa je “neizbježno”, izjavio je italijanski ministar za regije Francesco Boccia.

“Ne bi trebalo biti dileme”, rekao je list La Stampa, prenosi Hina.

“Imat ćemo raspravu u parlamentu, ali produženje mi se čini neizbježno.”

Vlasti su vanredno stanje proglasili krajem januara, a u junu su ga produžili do 15. oktobra.

Italijanska vlada proglašava vanredno stanje u slučaju katastrofa poput potresa, a to joj dopušta da djeluje brže i zaobilazi neke procedure.

Raste broj novih slučajeva

Italijanski premijer Giuseppe Conte je tako tokom pandemije donio važne odluke, poput uvođenja restriktivnih mjera, bez odobrenja Parlamenta.

Boccia smatra kako bi ukidanje vanrednog stanja potkopalo pokušaje jačanja zdravstvenog sastava.

Odbacio je kritike da se time krše građanske slobode.

Italija je bila među prvim evropskim državama pogođenim pandemijom korona virusa, ali posljednjih mjeseci je po broju novozaraženih uspješnija od drugih zemalja.

Broj novih slučajeva stabilno raste osam sedmica, a dnevno ih je gotovo 2.000, najviše od ukidanja strogih restriktivnih mjera početkom maja.

Ipak, Italija ima bolju situaciju od, primjerice, Francuske, koja je ove sedmice zabilježila čak 16.000, ili, Španije, koja je imala više od 10.000 novih slučajeva.

Italijanske vlasti posebno prate situaciju u Kampaniji, regiji u kojoj se nalazi Napulj.

U nedjelju je tamo bilo 245 novih slučajeva, više nego u bilo kojoj italijanskoj regiji.

Predsjednik Kampanije Vincenzo De Luca naredio je obavezno testiranje na virus za sve koji stižu u Napulj iz inozemstva.

Zabrinutost zbog otvaranja škola

“Nužno je uvesti vrlo stroge kontrole onih koji dolaze iz inozemstva, posebno iz država gdje broj pozitivnih slučajeva značajno raste”, saopćio je.

Italija na nivou cijele države već zahtijeva testiranje za sve koji dolaze iz Hrvatske, Grčke, Malte, Španije, kao i iz Pariza i drugih dijelova Francuske koji imaju velik broj zaraženih.

Iako Vlada odbacuje mogućnost ponovnog uvođenja karantina, na nekim područjima se uvode strožije mjere za borbu protiv virusa.

U Kampaniji je od četvrtka obavezno nositi maske i u vanjskim prostorima, osim za posjetitelje kafića i restorana koji konzumiraju hranu i one koji se bave sportskim aktivnostima.

Kao i u ostatku Evrope, u Italiji postoji zabrinutost da je otvaranje škola u septembru pogoršalo epidemiju, ali stručnjaci ističu kako treba proći još tri sedmice da bi se procijenilo je li to stvarno slučaj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO