Reakcije na sukob u Nagorno-Karabahu

Vlada Armenije proglasila je ratno stanje i objavila opću mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu (Reuters)

Iran je pozvao Armeniju i Azerbejdžan na hitan prekid sukoba oko Nagorno-Karabaha, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh i izrazio spremnost Teherana da pomogne u uspostavljanju primirja.

“Iran pažljivo prati konflikt sa zabrinutošću i poziva na hitno okončanje konflikta i početak razgovora između dvije zemlje”, rekao je Khatibzadeh.

Dodao je da je Teheran spreman da upotrijebi sve svoje kapacitete da pomogne kako bi počeli razgovori između dvije strane, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Turska osudila napade

Turska je najoštrije je osudila napade koje su armenske snage izvele na azerbejdžanska naselja u pojasu linije razgraničenja te je poručila da su ti napadi grubo kršenje međunarodnog prava, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy poručio je kako je Armenija “još jednom pokazala da predstavlja najveću prepreku za mir i stabilnost u regiji”.

“Naravno da će Azerbejdžan iskoristiti svoje pravo na odbranu naroda i teritorije. U tom procesu, Turska je cijelim srcem i u potpunosti uz Azerbejdžan. Bit ćemo uz njega na bilo koji način koji Azerbejdžan želi”, poručio je Aksoy.

On je pozvao i međunarodnu zajednicu da stane na stranu zaštite civila.

Rusija: Odmah obustaviti vatru

Rusija je pozvala na okončanje sukoba i pokretanje pregovora između Azerbejdžana i Armenije, javlja Anadolija.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je kako se situacija u Nagorno Karabahu u trenutku znatno pogoršala i kako obe strane izvode napade duž linije razgraničenja.

“U cilju uspostave stabilnosti, pozivamo strane na hitnu obustavu paljebe i pokretanje pregovora”, navodi se u saopćenju iz Moskve.

ODKB: Konflikt rješavati samo mirnim putem

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) saopštila je povodom eskalacije sukoba u regiji Nagorno-Karabaha da konflikt treba rješavati isključivo mirnim putem.

“Smatramo da se ovaj konflikt mora rješavati isključivo mirnim putem. Za to postoji međunarodno priznati mehanizam – Minska grupa OSCE-a koja se bavi time”, rekao je pres sekretar ODKB Vladimir Zajnetdinov, Tanjug prenosi Sputnika.

U ODKB ističu da je neophodno ponovo uspostaviti primirje.

“Spremni smo da pomognemo u regulisanju situacije u regiji”, ističu u ODKB-u i dodaju da se Armenija nije obraćala za pomoć.

EU: Hitno prekinuti vojne aktivnosti u Nagorno-Karabahu

EU pozvala je na hitan prekid vojnih aktivnosti i bezuslovni povrarak pregovorima u Nagorno-Karabahu.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel ocjenjuje da su poslednji izveštaji iz zone konflikta u Nagorno-Karabahu ”ozbiljno zabrinjavajući”.

”Vojna akcija mora da se zaustavi pod hitno, kako bi se izbjegla dalja eskalacija. Trenutni i bezuslovni povratak pregovorima je jedni put naprijed”, poručio je Michel.

Francuska je pozvala Armeniju i Azerbejdžan da prekinu međusobna neprijateljstva oko regije Nagorno-Karabah i odmah nastave dijalog.

“Francuska je izuzetno zabrinuta zbog te konfrontacije”, izjavila je portparolka francuskog ministarstva vanjskih poslova Agnes von der Muehl, čija zemlja, zajedno sa SAD-om i Rusijom, predsjedava Minskom grupom, posrednikom između Armenijei Azerbejdžana.

Borell: Hitno se vratiti pregovorima o Nagorno-Karabahu

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell pozvao je u ime EU na trenutni prekid neprijateljstava u Nagorno-Karabah-u.

“Evropska unija poziva na trenutni prekid neprijateljstava, deeskalaciju i strogo poštovanje prekida vatre”, kaže Borell.

U saopštenju Evropske službe za vanjske poslove Borell sa žaljenjem konstatuje da su borbe koje su izbile danas duž linije konflikta u zoni sukoba Nagorno Karabah uzorkovale vojne i civilne žrtve.

“Hitno je potreban bezuslovni povratak pregovorima o rješavanju sukoba u Nagorno Karabahu pod pokroviteljstvom grupe kopredsedavajućih OSCE-a”, zaključuje Borell u pisanom saopštenju.

Međusobne optužbe za eskalaciju

Oštre borbe između dvije zemlje izbile su u nedjelju, pri čemu se obe strane međusobno optužuju za eskalaciju sukoba koja je dovela do žrtava.

Vlada Armenije proglasila je ratno stanje i objavila opću mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu.

Premijer Armenije Nikol Pashinyan rekao je da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu regije Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspješno drži pod kontrolom, javlja Tanjug.

Ministarstvo odbrane Armenije saopštilo je da su njihove snage srušile dva azerbejdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4:10 sati po GMT-u. Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su armenske snage rano jutros počele intenzivne artiljerijske napade na položaje azerbejdžanske vojske i azerbejdžanska naselja.

U saopštenju se navodi da je više civila ubijeno i ranjeno u napadima koje su armenske snage izvele na pogranična sela u regijama Terter, Agdam, Centralni Garvand Fuzulu i Cebrayil, prenosi Anadolija.

Iz ministarstva su naveli i da su azerbejdžanske snage adekvatno odgovorile na napade i da će štititi civile u toj regiji.

Izvor: Agencije