Erdogan: Turski narod je svim raspoloživim sredstvima uz azerbejdžansku braću

Erdogan je rekao da je telefonom razgovarao sa azebejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom i da se još jednom uvjerio u njegovo odlučno i čvrsto držanje (Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je jutrošnjim napadima na Azerbejdžan Armenija još jednom pokazala da predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regiji, javlja Anadolija.

“Turski narod je i danas, kao i uvijek do sada, svim raspoloživim sredstvima uz svoju azerbejdžansku braću“, naveo je Erdogan u poruci objavljenoj na Twitteru.

Erdogan je takođe kazao kako međunarodna zajednica još jednom pokazuje kako ima dvostruke standarde i na primjeru neadekvatnog odgovora na provokativnu agresiju Armenije.

‘Jedan narod, dvije države’

“I Minsk trojac, koji se skoro 30 godina ponaša nemarno, je nažalost daleko od djelovanja u pravcu rješavanja problema. Pozivamo armenski narod da se izbore za svoju budućnost naspram vlasti i onih koji ih guraju u propast i koriste kao marionete, a pozivamo i cijeli svijet da stane uz Azerbejdžan u njegovoj borbi protiv okupacije i zla“, poručio je Erdogan.

Naveo je da je danas telefonom razgovarao sa azebejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom i da se još jednom uvjerio u njegovo odlučno i čvrsto držanje.

Dodao je da je u tom razgovoru ponovio kako će Turska nastaviti podršku Azerbejdžanu i tamošnjem bratskom narodu pod sloganom “jedan narod, dvije države“.

Međusobne optužbe Armenije i Azerbejdžana

Armenija i Azerbejdžan optužuju jedni druge za eskalaciju sukoba u spornoj regiji Nagorno-Karabah.

Armensko ministarstvo obrane navodi kako su srušili dva azerbejdžanska helikoptera i tri drona.

Azerbejdžan ističe kako je pokrenuta velika kontraofanziva.

U regiji je proglašena vojna uprava i naređena opšta mobilizacija.

Međunarodna zajednica priznaje Nagorno-Karabah kao sastavni dio Azerbejdžana, ali je regija pod kontrolom armenskih snaga.

Izvor: Agencije