Romi žive deset godina kraće od drugih Evropljana

Dvije trećine mladih Roma i nomada završilo je samo niže srednjoškolsko obrazovanje (EPA)

Romi u Evropi često sebi ne mogu priuštiti zdravu prehranu ili grijanje, a njihov očekivani životni vijek deset je godina kraći od drugih Evropljana, upozorila je Agencija Evropske unije za temeljna prava, prenosi Hina.

Iako žive u nekim od najbogatijih zemalja na svijetu, četvrtina Roma u zapadnoj Evropi ne može sebi priuštiti zdravu hranu i grijanje, a petina njihove djece odlazi u krevet gladna. Uz to, raširena diskriminacija i prijevremeno napuštanje školovanja umanjuju im izglede za zapošljavanje, posebno ženama i mladima, osuđujući ih na veliko siromaštvo.

Zbog svega toga očekivani životni vijek Roma deset je godina kraći od drugih Evropljana, upozorava se u novom istraživanju Agencije Evropske unije za temeljna prava (FRA), čiji su rezultati objavljeni ove sedmice.

„Svako četvrto romsko dijete živi u kućanstvu koje si ne može priuštiti osnovno, kao što su zdrava prehrana ili grijanje, ili kojem je teško platiti stanarinu. Mnogi pate od gladi”, upozorava u priopćenju agencija za sjedištem u Beču.

„A njihov očekivani životni vijek kraći je za deset godina od opće populacije”.

U Švedskoj, primjerice, glad pogađa svako peto romsko kućanstvo, a u većini drugih zemalja obuhvaćenih ispitivanjem ta se stopa kreće između 10 i 15 posto. 

S druge strane, samo 6,5 posto sve ostale djece u Evropskoj uniji suočeno je s takvom oskudicom.

Šokantni podaci

„Ovaj izvještaj otkriva šokantne teškoće s kojima je suočeno previše Roma i nomada u današnjoj Evropi”, istaknuo je u saopštenju direktor agencije Michael O'Flaherty, pozivajući vlade da prekinu taj začarani krug siromaštva i socijalne isključenosti.

Istraživanje se temelji na razgovorima s više od 4500 Roma u Belgiji, Francuskoj, Irskoj, Holandiji, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu održanima između decembra 2018. i jula 2019. 

Romska djeca često se suočavaju s neprijateljstvom. Gotovo trećina roditelja rekla je da su njihova djeca bila verbalno zlostavljana u školi zbog svog porijekla.

Dvije trećine mladih Roma i nomada završilo je samo niže srednjoškolsko obrazovanje.

Druga istraživanja koje je proveo FRA pokazala su da gotovo polovici građana Evropske unije (45 posto) ne bi bilo drago da su im Romi ili nomadi susjedi.

Omogućiti Romima da žive svojim stilom života

FRA je pozvao države članice da omoguće Romima i nomadima da žive svojim stilom života, osiguravajući im dovoljno lokacija na kojima mogu boraviti u pristojnim uvjetima.

Trebale bi im također osigurati socijalnu zaštitu kako bi se poboljšalo njihovo zdravlje, smanjilo siromaštvo i eliminiralo glad, posebno među djecom.

Treba im pomoći i u zapošljavanju, posebice ženama i mladima, te omogućiti da se lakše školuju, osiguravajući im primjerice pomoćnike u nastavi te mogućnost školovanja kod kuće i na daljinu.

Ovaj izvještaj nadovezuje se na ranije istraživanje provedeno u devet drugih zemalja EU-a, u kojima živi 80 posto romske populacije u Uniji (Bugarskoj, Češkoj, Grčkoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Slovačkoj), a čiji su rezultati objavljeni 2016.

Ono je pokazalo da svaki četvrti Rom živi u kućanstvu u kojem su bili gladni barem jednom u proteklih mjesec dana.

Evropska komisija objavit će 6. oktobra novu strategiju za jednakost Roma.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada