Na protestima u Minsku uhapšeno nekoliko demonstranata

U blizini Trga pobjede, gdje se održavaju protesti, pojačane su mjere sigurnosti (EPA)

Bjeloruska policija uhapsila je nekoliko učesnika neodobrenog protesta ogranizovanog u Minsku, saopćila je glasnogovornica ministarstva unutrašnjih poslova Natalia Ganusevich.

Opozicija Bjelorusije planira da protesti aktivistkinja budu održani u blizni Trga pobjede. Svjedoci tvrde da su pripadnici organa reda raspoređeni u tom dijelu grada, da su pojačane mjere sigurnosti i da je obližnja stanica metroa zatvorena, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Novinari Reutersa, koji izvještavaju sa protesta u Minsku, tvrde da je policija Bjelorusije uhapsila više od deset demonstranata.

Protesti zbog namještenih izbora

U Bjelorusiji se masovni protesti održavaju još od predsjedničkih izbora održanih 9. augusta, pod optužbom da je glasanje namješteno kako bi Lukašenko, koji vlada 26 godina, i dalje zadržao vlast.

Lukašenko (66) je čvrstom rukom vodio bivšu sovjetsku republiku smještenu između Rusije i Poljske, članice EU-a, više od četvrt stoljeća i nije se suočavao s previše neslaganja.

Baltičke zemlje Litva, Latvija i Estonija najavile su u petak da proširuju sankcije prema više od 100 bjeloruskih službenika koji su upleteni u kršenje ljudskih prava.

Izvor: Agencije