Biden optužuje Trumpa za šutnju o ‘diktatoru’ Lukašenku

Biden je inzistirao na oslobađanju nekoliko opozicionih čelnika koje je nazvao 'političkim zatvorenicima' (EPA)

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden prozvao je Donalda Trumpa jer se nije oglasio o gušenju demokratskih protesta u Bjelorusiji, zemlji za koju je rekao da ju vodi “diktator”, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Više od 12.000 ljudi je uhapšeno, a stotine su završile u zatvoru otkako je predsjednik Aleksander Lukašenko proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora 9. augusta, za koje opozicija kaže da su namješteni.

U izjavi poslanoj emailom Reutersu, Biden je stao na stranu “mirnih izraza slobode” i zahtjeva demonstranata za održavanje novih izbora.

Takođe je inzistirao na oslobađanju nekoliko opozicionih čelnika koje je nazvao “političkim zatvorenicima”.

‘Predsjednik koji se u strahu skriva od svojih građana’

“Predsjednik Trump odbija govoriti protiv Lukašenkovih postupaka ili ponuditi ličnu potporu prodemokratskom pokretu”, izjavio je Biden.

Lukašenko je iznenada i u tajnosti inauguriran u srijedu, istog dana kada su američki mediji objavili da se Trump odbio obavezati na miran prenos vlasti ako izgubi od Bidena na predsjedničkim izborima 3. novembra.

“Predsjednik koji se u strahu skriva od svojih građana odbijajući prihvatiti volju naroda, znak je slabog, nelegitimnog autokrate, a ne snažnog čelnika”, istaknuo je Biden.

Trump i Biden imaju prvu debatu u utorak, a među temama će biti “rasa i nasilje u našim gradovima”, rekli su organizatori.

Izvor: Agencije