Biden optužuje Trumpa za šutnju o ‘diktatoru’ Lukašenku

Biden je inzistirao na oslobađanju nekoliko opozicionih čelnika koje je nazvao 'političkim zatvorenicima' (EPA)
Biden je inzistirao na oslobađanju nekoliko opozicionih čelnika koje je nazvao 'političkim zatvorenicima' (EPA)

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden prozvao je Donalda Trumpa jer se nije oglasio o gušenju demokratskih protesta u Bjelorusiji, zemlji za koju je rekao da ju vodi “diktator”, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Više od 12.000 ljudi je uhapšeno, a stotine su završile u zatvoru otkako je predsjednik Aleksander Lukašenko proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora 9. augusta, za koje opozicija kaže da su namješteni.

U izjavi poslanoj emailom Reutersu, Biden je stao na stranu “mirnih izraza slobode” i zahtjeva demonstranata za održavanje novih izbora.

Takođe je inzistirao na oslobađanju nekoliko opozicionih čelnika koje je nazvao “političkim zatvorenicima”.

‘Predsjednik koji se u strahu skriva od svojih građana’

“Predsjednik Trump odbija govoriti protiv Lukašenkovih postupaka ili ponuditi ličnu potporu prodemokratskom pokretu”, izjavio je Biden.

Lukašenko je iznenada i u tajnosti inauguriran u srijedu, istog dana kada su američki mediji objavili da se Trump odbio obavezati na miran prenos vlasti ako izgubi od Bidena na predsjedničkim izborima 3. novembra.

“Predsjednik koji se u strahu skriva od svojih građana odbijajući prihvatiti volju naroda, znak je slabog, nelegitimnog autokrate, a ne snažnog čelnika”, istaknuo je Biden.

Trump i Biden imaju prvu debatu u utorak, a među temama će biti “rasa i nasilje u našim gradovima”, rekli su organizatori.

Izvor: Agencije


Povezane

Viši članovi Republikanske partije distancirali su se od odbijanja Donalda Trumpa da se obaveže na miran prenos vlasti ukoliko izgubi na izborima u novembru. Oni uvjeravaju glasače da bi se tranzicija vlasti obavila uredno. Ovo se dešava u momentu kada Trump ponovo dovodi u pitanje ispravnost glasanja poštom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO