Švicarci u nedjelju izlaze na referendum

Nabavka borbenih aviona jedno od pitanja (EPA)
Nabavka borbenih aviona jedno od pitanja (EPA)

Švicarci u nedjelju glasaju na referendumima o pet različitih pitanja, među kojima je i inicijativa za ukidanje Sporazuma s Evropskom unijom, o slobodi kretanja.

Sloboda kretanja ljudi

Ukidanje Sporazuma o slobodi kretanja, koji je na snazi od 2002., traži desničarska populistička Švicarska narodna stranka, a to bi ugrozilo još šest bilateralnih sporazuma s EU-om. Raskid jednog znači raskid svih iz te grupe, prenosi Hina.

Sporazumi se odnose na istraživanja, poljoprivredu, tehničke barijere trgovini, javne nabavke, kopneni transport i civilni zračni promet.

EU bi zbog toga mogao također raskinuti još nekoliko drugih sporazuma. To bi pak značilo kraj švicarskog modela odnosa s Unijom. Većina Švicaraca zato se protivi toj inicijativi.

Borbeni avioni

Nabavka novih borbenih aviona politički je klišej u Švicarskoj. Švicarci su na referendumu 2014. glasali protiv kupovine 22 švedska Gripena.

Ovaj put, riječ je o kupovini novih borbenih aviona za najviše šest milijardi švicarskih franaka (5,6 milijarda eura).

Švicarsko ratno zrakoplovstvo sada ima 26 zrakoplova tipa F-5 Tiger stare četrdesetak godina koji služe samo za podučavanje letenja te 30 zrakoplova tipa F/A-18 koji bi trebali biti povučeni iz upotrebe do 2030.

Opozicija smatra da je prijedlog kupovine novih aviona „nepotreban luksuz” s obzirom na to da su nove prijetnje pretežito prirodne katastrofe, kibernetički napadi te klimatske promjene.

Vlada, koju podržavaju stranke desnice i centra, smatra da je zaštita zračnog prostora i dalje važna za nacionalnu sigurnost bilo da je riječ o mogućim napadima ili svakodnevnom životu, naprimjer sigurnosti velikih skupova poput onih koji se organiziraju u sjedištu UN-a u Ženevi.

Vlada ističe također da će proizvođač koji će isporučiti nove avione morati zauzvrat sklopiti ugovore sa švicarskim tvrtkama u ukupnoj vrijednosti od 60 posto cijene aviona kako bi se osnažilo švicarsku industriju.

Dvosedmični porodiljski dopust za očeve

Zaposlene žene po zakonu imaju pravo na 14 sedmica plaćenog porodiljskog dopusta nakon rođenja djeteta. Ali očevi imaju pravo na samo jedan ili dva dana ako su zaposleni. I zakon ne predviđa ništa za slobodne profesije.

U septembru 2019. švicarski parlament dao je zeleno svjetlo dvosedmičnom plaćenom porodiljskom dopustu za očeve, koji se može iskoristiti odjednom ili u dijelovima tokom šest mjeseci nakon rođenja djeteta.

„Trebalo je 20 godina i više od 30 pokušaja u parlamentu da bi se to postiglo”, istaknula je švicarska javna televizija RTS nakon glasanje parlamenta.

Tekst koji se daje na referendum, protiv kojeg se bori populistička desnica, protuprijedlog je građanskoj inicijativi koja traži četiri sedmice dopusta za očeve. Parlament je već prihvatio dvije sedmice, pa su inicijatori povukli svoj prijedlog.

Kao i za žene, naknada predviđena za očeve odgovara 80 posto prosječne plaće, ali može iznositi najviše 196 franaka na dan. Za dvije sedmice, očevi bi mogli tako dobiti maksimalan iznos od 2.744 franaka (2.550 eura).

Zakonodavstvo u tom pitanju brzo se razvija na međunarodnom nivou. U Francuskoj, vlasti su ove sedmice objavile da će se udvostručiti trajanje porodiljskog dopusta za očeve na 28 dana.

Izmjene zakona o lovu

Švicarci će glasati također o reviziji zakona o lovu koju je parlament usvojio zbog povećanja broja vukova.

Sadašnji zakon, koji regulira i zaštitu divljih životinja, potječe iz 1986., kada u Švicarskoj nije bio vukova. Vratili su se 1995. i sada ih je oko 80 u osam čopora.

Kantoni mogu dopustiti lov kada vuk uzrokuje veliku štetu. Revidirani zakon omogućit će kantonima da djeluju preventivno kako bi se spriječilo da vukovi ne ubijaju ovce i koze te kako bi se osiguralo da se boje ljudi, objašnjavaju vlasti.

Udruženja za zaštitu prirode traže referendum protiv novih zakonskih odredbi.

Porezne olakšice

Peti prijedlog odnosi se na povećanje saveznih poreznih olakšica za djecu, što bi koristilo bogatijim građanima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO