Japan: Naučnici razvili test za rano upozorenje na teže slučajeve COVID-a 19

Rezultati upućuju na to da bi rana testiranja nivoa seruma mogla pridonijeti tome da se ustanovi kojim će pacijentima biti potrebna hospitalizacija (EPA)

Japanski su naučnici razvili krvni test za koji kažu da bi mogao poslužiti kao sistem ranog upozorenja na ozbiljnije slučajeve COVD-a 19 te su u zdravstvene ustanove širom zemlje poslali 500 prototipova uređaja kojima će testirati njegovu učinkovitost, piše Reuters.

Istraživači Nacionalnog centra za globalno zdravlje i medicinu zasad su testirali pet spojeva iz krvi 28 pacijenata, pri čemu su ustanovili da očitanje niskog nivoa seruma CCL17 predskazuje razvoj ozbiljnije infekcije korona virusom.

Rezultati upućuju na to da bi rana testiranja nivoa spomenutog seruma mogla pridonijeti tome da se ustanovi kojim će pacijentima biti potrebna hospitalizacija, objavili su u svom radu objavljenom u rujnu.

“Pokaže li se testiranjem da je CCL17 niži od 100 pikograma po mililitru krvi, liječnici će moći zatražiti hospitalizaciju pacijenta, a ako iznosi više od 400, pacijenti će moći ostati kod kuće te se liječniku javljati svaka tri dana”, rekao je u petak Reutersu voditelj istraživanja Masaya Sugiyama, prenijela je Hina.

Testiranje studije

Da bi se potvrdili rezultati ove male studije trebat ćemo više podataka, istaknuo je Sugiyama, dodavši da od početka istraživanja na skupini od 28 pacijenata on i kolege i dalje surađuju s jednom japanskom kompanijom na razvoju prototipa za ispitivanje seruma.

U zemlji se trenutno koristi gotovo 500 uređaja koji rezultate daju za dvadesetak minuta, rekao je.

Naučnici kane zatražiti regulatorno odobrenje za korištenje uređaja u Japanu te razmatraju mogućnost njegovog licenciranja i izvoza na inozemno tržište, kazao je Sugiyami, ne želeći otkriti naziv tvrtke koja proizvodi uređaj za testiranje.

“Vrlo je važno što prije doznati kod koga će se razviti teži oblik bolesti koji bi mogao rezultirati smrtnim ishodom, a tko bi od pacijenata mogao biti zaražen i proći bez simptoma. Ovakvim bi testiranjem bilo vrlo jednostavno utvrditi ko će ‘izvući lošiju kartu'”, rekao je Sugiyami.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO