Izrael planira još 5.000 stanova na okupiranoj Zapadnoj obali

Čelnici ilegalnih jevrejskih naselja protestirali zbog premijerove pasivnosti kada je riječ o odobravanju nove gradnje (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naložio je resornim institucijama te zemlje da odobre gradnju dodatnih 5.000 stambenih jedinica u ilegalnim jevrejskim naseljima na teritoriji okupirane Zapadne obale.

Izraelska televizijska kuća TV7 javlja da je Netanyahu pozvao Vrhovno vijeće za planiranje i izgradnju Izraela da zasjeda početkom oktobra, odmah nakon jevrejskih praznika, prenosi Anadolija.

“Netanyahu je naložio Vijeću da odobri gradnju 5.000 stambenih jedinica u više naselja na Zapadnoj obali”, navodi isti izvor.

Izraelska vlada nije potvrdila, niti negirala medijske tvrdnje.

Proteklih sedmica su čelnici ilegalnih jevrejskih naselja protestirali zbog Netanyahuove pasivnosti kada je riječ o odobravanju nove gradnje u tim naseljima.

“Demonstranti očekuju da Netanyahu ispuni predizborna obećanja i intenzivira gradnju”, navodi se u medijskom izvještaju.

Okupirana teritorija od 1967.

Predsjednik Vijeća jevrejskih naselja na Zapadnoj obali Yossi Dagan kazao je da je odobravanje gradnje veliki test za premijera.

Uporedo s tim, nevladina organizacija PeaceNow tvrdi da je izraelska vlada odobrila gradnju 3.412 stambenih jedinica u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Prema podacima te organizacije, u 132 ilegalna jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nastanjeno je 428.000 ljudi.

U to nije uključeno 18 velikih naselja u Istočnom Jerusalemu, u kojima živi više od 220.000 jevrejskih doseljenika.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine i nju veći dio međunarodne zajednice smatra okupiranom teritorijom.

Izvor: Agencije