Sve ruske regije dobile probne serije vakcine protiv COVID-19

Rusija je postala prva zemlja na svijetu koja je registrirala 11. augusta 'Sputnik V', vakcinu protiv korona virusa (EPA)
Rusija je postala prva zemlja na svijetu koja je registrirala 11. augusta 'Sputnik V', vakcinu protiv korona virusa (EPA)

Sve ruske regije dobile su prve probne serije vakcine protiv COVID-19 pod nazivom “Sputnik V”, razvijene za civilnu upotrebu, saopćilo je rusko Ministarstvo zdravstva.

Sve regije su dobile prve probne serije Gam-COVID-Vac vakcine (“Sputnik V”) za prevenciju infekcija korona virusom, koju je razvio Federalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, navedeno je u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Prema saveznom sistemu za nadzor informacija, vakcina se već koristi u nekoliko ruskih regija, a medicinski radnici smatraju se prioritetom.

Do sada postoji više od 27.000 obilježenih pakovanja vakcine, a njihov broj se povećava, navelo je Ministarstvo zdravstva.

Interes više od 30 zemalja

Rusija je postala prva zemlja na svijetu koja je registrirala 11. augusta vakcinu protiv korona virusa “Sputnik V”.

Više od milijardu ljudi u cijelom svijetu bit će vakcinisano protiv korona virusa ruskom vakcinom u periodu 2020-21, procijenio je ranije Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF).

RDIF, također, primjećuje interes za rusku vakcinu u više od 30 zemalja, u kojima živi više od polovine Zemljine populacije.

Među njima su zemlje Latinske Amerike, Saudijska Arabija, Filipini, Japan, Južna Koreja, Grčka, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati…

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO