Saudijski disidenti formirali opozicijsku stranku

Formiranje Stranke narodne skupštine na godišnjicu formiranja kraljevstva dešava se u vrijeme žestoke borbe države protiv disidenata i slobode izražavanja. (EPA)

Grupa saudijskih disidenata prognanih u razne države, među kojima su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, objavila je pokretanje opozicijske stranke, prvog organiziranog oblika političkog otpora vladavini Kralja Salmana, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Saudijska Arabija je apsolutistička monarhija koja ne tolerira nikakvo političko protivljenje, no formiranje Stranke narodne skupštine na godišnjicu formiranja kraljevstva dešava se u vrijeme žestoke borbe države protiv disidenata i slobode izražavanja.

Raniji pokušaju političkog organiziranja u ovoj državi Zaljeva 2007. i 2011. su bili blokirani, a članovi su bili uhapšeni.

„Objavljujemo uspostavu Stranke narodne skupštine čiji je cilj uspostava demokratije kao oblika vladavine u kraljevstvu Saudijske Arabije“, navodi se u saopćenju ove grupe.

Istaknuti članovi

Ovaj potez će malo učiniti na potkopavanju vlasti najmoćnije vladajuće porodice arapskog svijeta. No, ipak je novi izazov saudijskim vladarima koji se bore sa niskim cijenama sirove nafte, bore se sa korona virusom i spremaju se za domaćinstvo samitu G20.

Na čelu stranke je istaknuti aktivista za ljudska prava iz Londona Yahya Assiri, a među članovima su i akademkinja Madawi al-Rasheed, istraživač Saeed bin Nasser al-Ghamdi, Abdullah Alaoudh (SAD) i Omar Abdulaziz (Kanada), navode izvori bliski stranci za agenciju AFP.

„Objavljujemo pokretanje stranke u kritičnom trenu kada pokušavamo spasiti našu državu i uspostavimo demokratsku budućnost kako bi odgovorili na želje naroda“, rekao je generalni sekretar stranke Assiri agenciji AFP.

Assiri, bivši pripadnik Kraljevskih saudijskih zračnih snaga, u Londonu je osnovao organizaciju ALQST koja prikuplja, kako navode, rašireno zlostavljanje od strane države uključujući hapšenja žena aktivista, akademika i pripadnika kraljevske porodice.

Nema ličnog animoziteta

Rasheed, glasnogovornica stranke, ističe kako osnivači nemaju „lični animozitet prema vladajućoj porodici“.

No, odsustvo nezavisnog sudstva, jaka kontrola Vlade nad lokalnim medijima i „stavljanje brnjice na javno mišljenje“ su ostali faktori koji su doveli do formiranja ove grupe, navodi se u saopćenju.

Saudijska Arabija je dugo na meti međunarodnih kritika zbog odnosa prema ljudskim pravima. To se pojačalo od postavljanja Mohammeda bin Salmana za prijestolonasljednika juna 2017. godine.

Naročito je ubistvo novinara Jamala Khashoggija, oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dovelo do nezapamćenih međunarodnih kritika kraljevstvu zbog odnosa prema ljudskim pravima.

Izvor: Agencije