Mobilizacija građana na društvenim mrežama protiv Sisija

Egipćani znaju za termin "petak srdžbe" još od revolucije 25. januara 2011. godine (Reuters)
Egipćani znaju za termin "petak srdžbe" još od revolucije 25. januara 2011. godine (Reuters)

Čini se da je povećanje intenziteta demonstracija kojima se zahtijeva odlazak predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija s vlasti, a koje traju već tri dana bez prekida, iznenadio Sisijeve pristaše, a možda i njegove protivnike. Ovakva dešavanja u Egiptu ohrabrila su aktiviste i ponukala ih da pokrenu hešteg koji poziva Egipćane da se okupe na velikim demonstracijama u petak.

Pod sloganom “Petak srdžbe” aktivisti i političari pozvali su da se iskoristi momentum stvoren demonstracijama u proteklim danima i da se eskalacija narodnog pokreta usmjeri prema velikim demonstracijama kojima će se tražiti odlazak Sisija.

Egipćani znaju za termin “petak srdžbe” još od revolucije 25. januara 2011. godine, jer su u petak 28. januara svjedočili najvećim demonstracijama i sukobima sa snagama sigurnosti. Demonstranti su uspjeli upasti na Trg Tahrir i prisiliti policiju da se povuče, što je navelo vojsku da se umiješa i uzme stvari u svoje ruke. To je u konačnici rezultiralo ostavkom pokojnog predsjednika Hosnija Mubaraka nakon trideset godina na vlasti.

Kontra protesti

Aktivisti su saopćili da se egipatske vlasti također pripremaju da okupe svoje pristaše za izlazak na demonstracije u petak, kako bi se suprotstavili proturežimskim demonstracijama.

Korisnici društvene mreže Twitter navode da režim koristi svoja uobičajena sredstva za mobilizaciju građana tako što prisiljava zaposlenike i radnike da sudjeluju u ovim dešavanjima. Pored toga, davat će novac i obezbjeđivati obroke nekim siromašnijim građanima kako bi se broj demonstranata povećao na njihovoj strani.

Ovakve aktivnosti egipatskih vlasti, o kojima govore aktivisti, dolaze u trenutku kreiranja heštega # petak_srdžba_septembar 25, objavljenog na društvenim mrežama, koji je potom skraćen na # 25septembar. Hiljade tviteraša se uključilo sa svojim komentarima, fotografijama i željama da suprotstavljanje Sisiju ovog puta bude uspješno. Korišten je i hešteg #Sisi_Božji_neprijatelj, što je bila jedna od uobičajenih parola koje su se čule na većini demonstracija tokom proteklih dana.

Eskalacija i novi korak naprijed

Oni koji pozivaju na “petak srdžbe” naglasili su da to nije odlučujući dan u narodnom pokretu, već eskalacija i novi korak naprijed. Naglašavaju da će se ovakve aktivnosti nastaviti i nakon toga sve dok se ne ispune zahtjevi naroda u kojima se traži odlazak Sisija i njegovog režima.

Egipat trenutno svjedoči mobiliziranju građana i sve većem bijesu na društvenim mrežama gdje se traži odlazak Sisija. Nezadovoljni građani protestuju protiv pogoršanja životnih uvjeta, nacionalizacije političkog života, slabljenja uloge Egipta na regionalnom i međunarodnom planu, kao i zbog odricanja od egipatskih prava, posebno u vodama Nila, i ustupanju otoka Tiran i Sanafira Saudijskoj Arabiji.

Zanimljivo je da su demonstracije u proteklim danima uglavnom bile ograničene na mala sela i predgrađa Kaira, kroz sporadična okupljanja i skandiranja protiv Sisija. To je ponukalo aktiviste da pokušaju pojačati intenzitet demonstracija i stvoriti veći zamah nakon molitve u petak. Pogotovo jer Egipćani još uvijek dobro pamte da se je do većine ključnih demonstracija došlo nakon molitve petkom još od januarske revolucije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U nekoliko egipatskih gradova održani su protesti na kojima su građani zahtijevali odlazak predsjednika Abdel Fattaha Al-Sisija. Izašli su na ulice uprkos pooštrenim sigurnosnim mjerama. U međuvremenu je Amnesty International pozvao egipatske vlasti na oslobađanje četiri hiljade zatvorenika zbog neutemeljenih optužbi povezanih s onim što egipatske vlasti nazivaju terorizmom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO