EK poziva članice da spriječe ponavljanje proljetne situacije

Brza identifikacija, testiranje i izoliranje visokorizičnih kontakata su najefikasnije mjere dok se ne pronađe vakcina (EPA)

Evropska komisija pozvala je u četvrtak zemlje članice da što prije poduzmu potrebne mjere za suzbijanje korona virusa, kako bi spriječile paralizu ekonomije i javnog života, jer neke države sada imaju veći broj zaraženih nego u martu na vrhuncu pandemije.

“S obzirom na to da se neke države članice sada suočavaju s većim brojem slučajeva nego na vrhuncu u martu, jasno je da kriza nije iza nas. Sada je odlučujući trenutak i svi moraju odlučno djelovati i koristiti alate koje imamo”, izjavila je komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides, prenosi Hina.

“Moramo izbjeći situaciju da vlade nemaju drugog izbora nego nametnuti opći karantin, na štetu našeg psihičkog zdravlja, ekonomije i dobrobiti naše djece”, dodala je ona.

Na COVID-19 imuno 15 posto ljudi

Direktorica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Andrea Amon ističe da su brza identifikacija, testiranje, izoliranje visokorizičnih kontakata neke od najefikasnijih mjera sve dok se ne pronađe vakcina.

ECDC je u četvrtak objavio novi izvještaj o procjeni rizika.

Hrvatska je svrstana s Češkom, Mađarskom, Bugarskom, Maltom, Rumunijom i Španijom u grupu u kojoj je rizik od zaraze za opću populaciju visok, a za ranjive grupe vrlo visok.

Prema podacima ECDC-a, u većini regija zemalja članica EU-a, Evropskog ekonomskog prostora i u Velikoj Britanij, udio stanovništva koji je imun na COVID-19 ispod je 15 posto.

Komisija preporučuje veće testiranje, jače sanitarne kontrole i jačanje bolničkih kapaciteta.

Izvor: Agencije