Volkswagen: Osumnjičeno još osam osoba za prevaru s vozilima

Pojedini osumnjičeni se terete i za narušavanje povjerenja i utaju poreza (EPA)

Njemačko tužilaštvo saopćilo je da je podiglo optužnice protiv još osam zaposlenih u kompaniji Volkswagen, zbog sumnje da su prodavali automobile sa softverom koji omogućava varanje na testovima emisije štetnih gasova.

Tužilaštvo nije identificirvalo osumnjičene, samo je navelo da su među njima i menadžeri, da su starosti između 50 i 72 godine i da su od 2006. do 2015. godine počinili prevaru i prekršili njemački zakon o nelojalnoj konkurenciji, prenosi AP.

Pojedini među njima sumnjiče se i za narušavanje povjerenja i utaju poreza.

‘Lažirani rezultati’

Nove optužnice podignute su nakon što je početkom ovog mjeseca sud presudio da se bivšem izvršnom direktoru Volkswagena Martinu Winterkornu mora suditi za prevaru te da se četverici drugih optuženih sudi za prevaru.

Winterkorn je podnio ostavku 2015. godine, nekoliko dana nakon što je američka Agencija za zaštitu životne sredine objavila da je prekršen zakon.

Skandal je izbio kada se saznalo da je Volkswagen u svoja dizel vozila koja su prodavana u SAD-u ugradio tajni uređaj kako bi lažirao rezultate na testu emisije ispušnih gasova i koji je prikrivao da se u zrak emitira i do 40 puta više azotnih oksida nego što je dozvoljeno.

Volkswagen je platio više od 30 milijardi eura zbog skandala.

Izvor: Agencije